Κόσμος Παρασκευή 25/06/2021, 07:16
ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Επικράτησε το «όχι» σε Σύνοδο Κορυφής με Πούτιν

Ε.Ε.: Επικράτησε το «όχι» σε Σύνοδο Κορυφής με Πούτιν

Δεν προβλέπεται άμεσα μία Σύνοδος Κορυφής – Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού δεν υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις. Αυτό προέκυψε από την πρώτη ημέρα της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, με τα κράτη- μέλη της Ανατολικής Ευρώπης να αντιστέκονται σθεναρά στη γαλλογερμανική πρόταση για μία σύνοδο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.  

Η καγκελάριος της Γερμανίας, η Άγγελα Μέρκελ, είπε σε δημοσιογράφους ότι έγινε «πολύ διεξοδική συζήτηση», η οποία «δεν ήταν εύκολη». «Δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουμε σήμερα ότι πρέπει να συγκαλέσουμε άμεσα σύνοδο» τόνισε, προσθέτοντας ότι προσδιορίστηκαν εκ νέου οι προϋποθέσεις για πιο στενή επικοινωνία και συνεργασία με τη Ρωσία. Σημείωσε πάντως ότι είναι σημαντικό ο διάλογος να συνεχιστεί. 

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας, ο Γκιτάνας Ναουσέντα, εξήγησε ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς, διότι ως τώρα δεν βλέπουμε κάποια ριζική αλλαγή στη συμπεριφορά του Βλαντίμιρ Πούτιν». «Το να δεσμευθούμε χωρίς καμία κόκκινη γραμμή, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο, θα έστελνε πολύ άσχημο μήνυμα», υπογράμμισε. 

«Υποστήριξα τη Γερμανία και τη Γαλλία» σε ό,τι αφορά την πρόταση να γίνει «διάλογος στο κορυφαίο επίπεδο με τη Ρωσία. Θα πρέπει τώρα να διευκρινιστεί ποιοι δίαυλοι διαλόγου μπορούν να φανούν χρήσιμοι», είπε από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος, ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Η σχέση με τη Ρωσία δεν μπορεί να περιορίζεται στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων και στις απελάσεις διπλωματών. Κάποια δεδομένη στιγμή πρέπει να υπάρξει η πιθανότητα να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι» δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Αντίθετα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπογράμμισε πως παρότι καταρχήν δεν εναντιώνεται στον διάλογο με τη Ρωσία, προσωπικά δεν θα συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News