Κόσμος Τετάρτη 2/12/2020, 16:30
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα εν μέσω Covid-19

Ζητά να υπάρξει συντονισμός των περιοριστικών μέτρων ανάμεσα στις χώρες - μέλη

Κομισιόν: Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα εν μέσω Covid-19

Έκκληση προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας και να προβούν σε συντονισμό των περιοριστικών μέτρων, απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την αποφυγή μιας νέας έξαρσης των κρουσμάτων Covid-19.

Αυτή τη στιγμή, άλλωστε, πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν τη σταδιακή άρση των lockdowns, σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας εν όψει και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν παρότρυνε τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τα μέτρα κοινωνικών αποστάσεων και χρήσης μάσκας, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να τίθενται σε αυτοαπομόνωση πριν και μετά από κοινωνικές συναθροίσεις, σε περίπτωση «χαλάρωσης» των περιοριστικών μέτρων.

Η αυτοαπομόνωση θα πρέπει να διαρκεί «τουλάχιστον επτά ημέρες», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των μαζικών εορταστικών -και όχι μόνο- συναθροίσεων, επιτρέποντας μόνο τις μικρής κλίμακας εκδηλώσεις.

«Γνωρίζουμε ότι είναι μεγάλες οι θυσίες, προκειμένου να κρατήσουμε ο ένας τον άλλον ασφαλή. Αλλά δεν μπορούμε να ρισκάρουμε το να καταστούν οι εκδηλώσεις εορτασμού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εστίες υπερμετάδοσης του ιού» δήλωσε χαρακτηριστικά η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδη.

Οι προτάσεις της Κομισιόν

Οι Βρυξέλλες, υπό αυτό το πρίσμα, προτείνουν οι πολίτες να παραμένουν εντός μιας «οικογενειακής φούσκας» και να περιορίσουν τις κοινωνικές τους συναναστροφές, σε περίπτωση που υπάρξει «χαλάρωση» των μέτρων τα Χριστούγεννα.

Επιπλέον, οι χώρες – μέλη θα μπορούσαν να παρατείνουν τις σχολικές διακοπές και πέραν του Δεκεμβρίου ή να επιβάλουν τηλεκπαίδευση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα νοσοκομεία, από την πλευρά τους, θα πρέπει να προετοιμαστούν για την περίπτωση αυξημένων απαιτήσεων σε προσωπικό αλλά και να εκμεταλλευτούν τα προγράμματα της Ε.Ε. προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον εξοπλισμό, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Τέλος, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούνται να διευρύνουν την κλίμακα διεξαγωγής τεστ, ώστε να εντοπίζουν ευκολότερα τα τοπικά ξεσπάσματα του ιού, καθώς και να προβούν σε ενίσχυση της χωρητικότητας των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπου αυτό είναι δυνατό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική για την Υγεία αποτελεί εθνική αρμοδιότητα και ο ρόλος της Κομισιόν περιορίζεται μόνο στην παροχή προτάσεων. Άλλωστε, εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πρώτοι μαζικοί εμβολιασμοί, οι οποίοι εκτιμάται ότι σταδιακά θα οδηγήσουν τη Γηραιά Ήπειρο πίσω στην ομαλότητα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News