Κόσμος Τετάρτη 23/06/2021, 15:23
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία διαψεύδει τη Ρωσία για το επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα

Αντικρουόμενες ανακοινώσεις από Λονδίνο - Μόσχα

Η Βρετανία διαψεύδει τη Ρωσία για το επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα

Τους ισχυρισμούς της Ρωσίας περί επεισοδίου στη Μαύρη Θάλασσα διαψεύδει το Ηνωμένο Βασίλειο, στον απόηχο των πληροφοριών για εκτόξευση προειδοποιητικών βομβών εναντίον αντιτορπιλικού του Βρετανικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Ην. Βασιλείου, δεν υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά εναντίον του βρετανικού πλοίου, το οποίο πραγματοποιούσε «ασφαλή διέλευση» από τα ουκρανικά χωρικά ύδατα, κατ’ εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.

«Δεν υπήρξαν βολές προς το αντιτορπιλικό και δεν αναγνωρίζουμε τον ισχυρισμό ότι έγινε ρίψη βομβών κοντά στο βρετανικό πλοίο» αναφέρεται χαρακτηριστικά, με το Λονδίνο να εκτιμά ότι τα πυρά, στα οποία αναφέρεται η Μόσχα, συνδέονται με ρωσική άσκηση, η οποία λάμβανε χώρα εκείνη την ώρα στη Μαύρη Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας υποστήριξε ότι το βρετανικό πλοίο παραβίασε τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας στη θαλάσσια περιοχή της Κριμαίας, ενώ στη συνέχεια αρνήθηκε να υπακούσει στις ηχητικές προειδοποιήσεις της ρωσικής ακτοφυλακής.

Αποτέλεσμα ήταν το ρωσικό ναυτικό να ρίξει τέσσερις βόμβες σε κοντινή απόσταση από το βρετανικό πλοίο, προκειμένου να το αναγκάσει σε οπισθοχώρηση. Το περιστατικό, σύμφωνα με τη Μόσχα, έλαβε χώρα σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τα ρωσικά θαλάσσια σύνορα.

Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως κι άλλες χώρες της Δύσης, δεν αναγνωρίζουν την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, απορρίπτοντας ως παράνομη την προσάρτιση της χερσονήσου το 2014 (μέχρι τότε άνηκε στην Ουκρανία).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για εξηγήσεις τον στρατιωτικό ακόλουθο του Ην. Βασιλείου στη Μόσχα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Ουκρανίας, με αφορμή τα παραπάνω, έκανε λόγο για «ξεκάθαρη απόδειξη της ρωσικής επιθετικότητας και των ρωσικών προκλητικών ενεργειών στη Μαύρη Θάλασσα», συμπληρώνοντας ότι «η κατοχή και η στρατιωτικοποίηση της Κριμαίας δημιουργεί μόνιμους κινδύνους στην Ουκρανία και τους συμμάχους».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News