Κόσμος Τετάρτη 23/06/2021, 11:19
ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Λουκέτο στη μεγαλύτερη φιλοδημοκρατική εφημερίδα

Χονγκ Κονγκ: Λουκέτο στη μεγαλύτερη φιλοδημοκρατική εφημερίδα

Ακόμη ένα πλήγμα για την ελευθερία του λόγου στο Χονγκ Κονγκ. Η μεγαλύτερη φιλοδημοκρατική εφημερίδα, Apple Daily, ανακοίνωσε ότι κλείσιμό της. Η απόφαση έρχεται μία εβδομάδα μετά την έφοδο που πραγματοποίησαν στα γραφεία της περισσότεροι από 500 αστυνομικοί, με την κατηγορία ότι η εφημερίδα έχει παραβεί τον αμφιλεγόμενο νόμο για την εθνική ασφάλεια. Ουσιαστικά στο στόχαστρο των αρχών μπήκαν τα άρθρα εκείνα, που έκαναν λόγο για την προσπάθεια του Πεκίνου να περιορίσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και να φιμώσει κάθε φωνή κριτικής. 

Μετά την έφοδο τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα πάγωσαν, ενώ τέθηκαν υπό κράτηση ο διευθυντής σύνταξης και ακόμη πέντε στελέχη. Ο ιδρυτής της Τζίμι Λάι βρίσκεται ήδη στη φυλακή αντιμετωπίζοντας σειρά κατηγοριών. 

Η εφημερίδα μετρούσε 26 χρόνια ζωής. Το τελευταίο της φύλλο θα εκδοθεί «το αργότερο το Σάββατο» και η ψηφιακή της έκδοση θα βγει off line στις 23:59 της ίδιας ημέρας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC ένας 56χρονος αρθογράφος της Apple Daily, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει γίνει επισήμως γνωστή, συνελήφθη ως ύποπτος για συνωμοσία προς εξυπηρέτηση ξένων δυνάμεων. 

moneyreview.gr 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News