Κόσμος Κυριακή 20/06/2021, 14:45
ΚΟΣΜΟΣ

Μπένετ: Τελευταία αφύπνιση η εκλογή Ραϊσί στο Ιράν

Μπένετ: Τελευταία αφύπνιση η εκλογή Ραϊσί στο Ιράν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ σχολίασε σήμερα ότι η εκλογή του Εμπραχίμ Ραϊσί στην προεδρία του Ιράν αποτελεί «την τελική αφύπνιση» για τον κόσμο. 

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο Μπένετ δήλωσε, μία ημέρα μετά την εκλογή του σκληροπυρηνικού δικαστή, εναντίον του οποίου οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να επανεξετάσουν τις συνομιλίες που διεξάγουν στη Βιέννη για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι διαπραγματευτές της Βρετανίας, της Κίνας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και του Ιράν έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν σήμερα προκειμένουν να ζητήσουν «πώς θα προχωρήσουν» με τη συμφωνία. Η συμφωνία υπεγράφη το 2015 στη Βιένη από το Ιράν και την Ομάδα 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία). Βάσει αυτής η Τεχεράνη δεσμεύθηκε να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων εναντίον της.

Όμως οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς το 2018 υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και επανέφεραν τις κυρώσεις. Από τον Απρίλιο έχουν ξεκινήσει στην αυστριακή πρωτεύουσα συνομιλίες υπό την αιγίδα της ΕΕ και με την έμμεση συμμετοχή της Ουάσινγκτον για την αναβίωσή της. 

Ο Ραϊσί προεκλογικά είχε τονίσει ότι προτεραιότητά του αποτελεί η άρση των κυρώσεων προκειμένου να εξέλθει το Ιράν από την ύφεση. Οι διαπραγματευτές ελπίζουν έτσι ότι η εκλογή του δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες που διεξάγονται.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News