Κόσμος Σάββατο 19/06/2021, 22:57
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η εκλογή Ραϊσί «θα πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία» στον κόσμο

Εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ κατηγόρησε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Ιράν ότι είναι προσηλωμένος στο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα

Φωτ. Majid Asgaripour/ WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Η εκλογή του Εμπραχίμ Ραϊσί στην προεδρία του Ιράν «θα πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία» στον κόσμο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, κατηγορώντας τον υπερσυντηρητικό νεοεκλεγέντα πρόεδρο ότι είναι προσηλωμένος στο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

⇒ Διαβάστε επίσης: Ο Εμπραχίμ Ραϊσί νέος πρόεδρος του Ιράν

«Ο κ. Ραϊσί έχει δεσμευθεί υπέρ του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος που προχωρά γρήγορα. Η εκλογή του αποκαλύπτει ξεκάθαρα τις επικίνδυνες προθέσεις του Ιράν και θα πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Λιορ Χαϊάτ, αναφέροντας μάλιστα ότι το Ιράν εξέλεξε τον πλέον εξτρεμιστή πρόεδρο από την Ισλαμική Επανάστασης του 1979.

 

Ο Ραϊσί εξασφάλισε μια μεγάλη νίκη το Σάββατο στις προεδρικές εκλογές του Ιράν, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από μια απροθυμία συμμετοχής εκ μέρους των ψηφοφόρων εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών και πολιτικών περιορισμών.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολφάζλ Ραχμανί Φαζλίτο, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 48,8%.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη προσέλευση στις κάλπες που έχει καταγραφεί σε μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο, μετά την εγκαθίδρυση της ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979.

Κληρονομεί μία χώρα βυθισμένη στην οικονομική κρίση συνεπεία των κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσιγκτον κατά του Ιράν μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει το 2018 τις ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, η οποία υπεγράφη το 2015 στην Βιέννη.

Αν και ανήκει σε ένα πολιτικό ρεύμα που χαρακτηρίζεται από αντιαμερικανισμό και την απόρριψη της Δύσης, ο Εμπραχίμ Ραϊσί υπενθύμισε κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι προτεραιότητά του είναι η άρση των κυρώσεων για να βγει η χώρα από το τέλμα.

Κατά συνέπεια, η εκλογή του δεν αναμένεται να έχει συνέπειες στις συνομιλίες για την διεθνή πυρηνική συμφωνία που βρίσκονται σε εξέλιξη.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ε.Ε: Επίσημη συνάντηση των μερών που διαπραγματεύονται την πυρηνική συμφωνία του Ιράν αύριο Κυριακή

Η λύση θα είναι ο συνδυασμός της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων κατά τη Τεχεράνης με αντάλλαγμα την επιστροφή του Ιράν στην πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει βάσει της συμφωνίας.

Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν ότι επιδιώκει να αποκτήσει ατομική βόμβα. Η Τεχεράνη αρνείται από την πλευρά της ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και διαβεβαιώνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς.

«Οφείλουμε να προετοιμασθούμε γρήγορα για μία επιστροφή στην πυρηνική ιρανική συμφωνία», δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ, διευκρινίζοντας ότι «το Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει την πυρηνική βόμβα».

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από AFP, Reuters

Money Review