Κόσμος Παρασκευή 18/06/2021, 18:58
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Παρέμεινε στο «τιμόνι» ο Αντόνιο Γκουτέρες 

ΟΗΕ: Παρέμεινε στο «τιμόνι» ο Αντόνιο Γκουτέρες 

Για δεύτερη θητεία θα παραμείνει στη θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο Αντόνιο Γκουτέρες, όπως αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των 193 μελών του ΟΗΕ σήμερα Παρασκευή. 

«Θα δώσω ό, τι μπορώ για να διασφαλίσω την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μεγάλων και μικρών, να χτίσω γέφυρες και να εμπλακώ αδιάκοπα στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Γκουτέρες στη Γενική Συνέλευση μετά τον καθιερωμένο όρκο για την ανάληψη της πενταετούς θητείας, η οποία ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ο Γκουτέρες ο οποίος διαδέχθηκε τον Μπα Κιν-μουν τον Ιανουάριο του 2017, δέχθηκε έντονες πιέσεις από την κυβέρνηση Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη αντιμετώπισαν ιστορικές προκλήσεις, ωστόσο ελπίζει ότι με τον Γκουτέρες στο τιμόνι «τα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουν περισσότερη ειρήνη, περισσότερη ασφάλεια και περισσότερη ευημερία».

Ο 72χρονος ισχυρός άνδρας του ΟΗΕ έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 1995 έως το 2002 και επικεφαλής του οργανισμού προσφύγων του ΟΗΕ από το 2005 έως το 2015. Ως γενικός γραμματέας, έχει πρωτοστατήσει για την κλιματική δράση, τον εμβολιασμό όλου του πλανήτη  και την ψηφιακή συνεργασία.

Όταν ανέλαβε τα ηνία ως επικεφαλής του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος οργανισμός αγωνιζόταν να τερματίσει τους πολέμους και να αντιμετωπίσει τις ανθρωπιστικές κρίσεις στη Συρία και την Υεμένη. Αυτές οι συγκρούσεις δεν έχουν ακόμη επιλυθεί και ο Γκουτέρες είναι επίσης αντιμέτωπος με κρίσεις  στη Μιανμάρ και στην περιοχή Τιγκρέι στην Αιθιοπία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News