Κόσμος Παρασκευή 18/06/2021, 13:47
ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα σχεδιάζει να άρει πλήρως τους περιορισμούς στις γεννήσεις

Στροφή 180 μοιρών καθώς τα τελευταία δημογραφικά στοιχεία είναι ανησυχητικά

AP Photo

Κινέζοι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να χαλαρώσουν περαιτέρω ή ακόμη και να άρουν πλήρως τους περιορισμούς στις γεννήσεις, προωθώντας παράλληλα πολιτικές, που ενθαρρύνουν τις γεννήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Wall Street Journal εξετάζονται τρόποι για υλοποίηση της στρατηγικής αυτής έως το 2025, οπότε και λήγει το τρέχον οικονομικό σχέδιο του Κομμουνιστικού Κόμματος. 

Σύμφωνα με αξιωματούχο, που την πηγή που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, σε πρώτη φάση πιθανότατα θα έχουμε άρση των περιορισμών σε περιφέρειες, όπου καταγράφεται σημαντική επιβράδυνση των γεννήσεων, πριν εφαρμοστεί η νέα πολιτική σε πανεθνικό επίπεδο. 

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε από το Πεκίνο ότι όλα τα ζευγάρια μπορούν πλέον να κάνουν έως και τρία παιδιά.

Η τελευταία απογραφή έδειξε ότι ο πληθυσμός της Κίνας αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό εδώ και δεκαετίες. Τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, εμφάνισαν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του πληθυσμού κατά 0,53% τα τελευταία δέκα χρόνια, έναντι 0,57% που ήταν τη δεκαετία του 2000. Ο πληθυσμός της Κίνας ανέρχεται στα 1,41 δισ. άτομα. Το δεύτερο παιδί επιτράπηκε το 2016.

Όμως, αυτό δεν βοήθησε ιδιαίτερα να αντιστραφεί η μείωση στους ρυθμούς των γεννήσεων, επομένως, η περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής ενδεχομένως να μην έχει χειροπιαστά αποτελέσματα. Πέρυσι, στην Κίνα γεννήθηκαν μόνο 12 εκατ. παιδιά, τα λιγότερα από το 1961.

moneyreview.gr 

Money Review