Κόσμος Τετάρτη 16/06/2021, 16:34
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν – Πούτιν: Συνάντηση σε ψυχροπολεμικό φόντο

Μπάιντεν – Πούτιν: Συνάντηση σε ψυχροπολεμικό φόντο

Δύο ώρες κράτησε ο πρώτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας στη Γενεύη, σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι σε βαρομετρικό χαμηλό. Οι δύο ηγέτες θα κάνουν ένα μικρό διάλειμμα και θα συνεχίσουν τις συνομιλίες με τη συμμετοχή και συνεργατών τους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA. 

H συνάντηση έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τους συμμάχους της Αμερικής στην Ευρώπη πως «οι ΗΠΑ επέστρεψαν» και χωρίς ακόμη να έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε εάν ο Ρώσος ομόλογός του είναι δολοφόνος. 

Οι διαφωνίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας παραμένουν σε μία σειρά από θέματα, από τον έλεγχο των όπλων και τις κυβερνοεπιθέσεις, έως τις εκλογικές παρεμβάσεις και την Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό όλοι κρατούσαν μικρό καλάθι και δεν περίμεναν σοβαρή πρόοδο και σημαντική αλλαγή κλίματος. Ωστόσο υπήρχαν ελπίδες για εύρεση κοινού τόπου σε μικρότερης κλίμακας ή λιγότερο ευαίσθητα ζητήματα. 

Η επιλογή της Γενεύης ως τόπου συνάντησης ξυπνά μνήμες από τη σύνοδο κορυφής του 1985, στην οποία οι πρόεδροι Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκομπαρτσόφ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν θέσεις εν μέσω Ψυχρού Πολέμου. Ο Μπάιντεν είχε υπογραμμίσει ότι η συνάντηση είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη «σταθερότητα και την προβλεψιμότητα» στις διμερείς σχέσεις, ενώ είχε εκφράσει την πεποίθηση πως είναι δυνατή η συνεργασία σε μία σειρά από ζητήματα. 

Σημειώνεται ότι τους δύο προέδρους ανέμενε στη Villa La Grange ο πρόεδρος της Ελβετίας, Γκι Παρμελέν. Όταν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες τους αναμένεται να παραχωρήσουν ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου και θα αποχωρήσουν από τη Γενεύη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News