Κόσμος Δευτέρα 14/06/2021, 12:42
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: ΗΠΑ, Τουρκία να αφήσουν πίσω τα προβλήματα στις σχέσεις τους

Ερντογάν: ΗΠΑ, Τουρκία να αφήσουν πίσω τα προβλήματα στις σχέσεις τους

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο ίδιος και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να αξιοποιήσουν την συνάντηση τους την Δευτέρα για να αφήσουν πίσω τους τα προβλήματα στις σχέσεις τους, όπως η αντιπαράθεση για την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει μια «προσέγγιση χωρίς όρους» από την Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Μπάιντεν, του πρώτου τετ-α-τετ των δύο ανδρών μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι θα θέσει το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Λευκό Οίκο και την ακύρωση της συμμετοχής της Τουρκίας στο αμερικανικό πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη μεταξύ τους συνάντηση.

Ο Ερντογάν, που στηρίχθηκε στην προσωπική του σχέση με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την αντιμετώπιση κρίσεων, είναι απογοητευμένος από την απόμακρη στάση που κρατά η νέα αμερικανική διοίκηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος έπρεπε να περιμένει τρεις μήνες μετά την ανάληψη της ηγεσίας των ΗΠΑ από τον Μπάιντεν για την πρώτη τηλεφωνική επαφή τον Απρίλιο, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος τον ενημέρωσε για την αναγνώριση της γενοκτονίας.

«Πρέπει να τοποθετήσουμε τις σχέσεις Τουρκίας- ΗΠΑ στο τραπέζι», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή.

«Υπήρξε αρκετό κουτσομπολιό στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Πρέπει να συζητήσουμε πώς μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας αυτά τα προβλήματα και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, καθώς και πώς να το κάνουμε. Η Τουρκία δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα, είναι μία συμμαχική χώρα».

Αναφερόμενος στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Ερντογάν είπε ότι θα υπενθυμίσει στον Μπάιντεν την ενόχληση της χώρας του, ενώ σχετικά με την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 είπε ότι οι ΗΠΑ δεν τήρησαν την συμφωνία τους.

«Πρέπει να δούμε μία προσέγγιση χωρίς όρους από τις ΗΠΑ, χωρίς ‘αλλά’, που θα αποσκοπούν στη συνεργασία και την ενίσχυση του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε. 

Πηγή: Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News