Κόσμος Δευτέρα 14/06/2021, 08:43
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Παράταση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να ανακοινώσει ο Τζόνσον

φωτ. Reuters

Την παράταση της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, εν μέσω των ανησυχιών για την ταχεία αύξηση των μολύνσεων από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

Σύμφωνα με έναν οδικό χάρτη που είχε παρουσιαστεί από τον Τζόνσον τον Φεβρουάριο, η βρετανική κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι κοινωνικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν για τον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας θα τερματίζονταν στις 21η Ιουνίου, όταν οι παμπ, τα κλαμπ και άλλοι χώροι συγκέντρωσης ανθρώπων θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν πλήρως. Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο καταγράφηκε ταχεία αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, το οποίο εντοπίστηκε πρώτα στην Ινδία. Αξιωματούχοι στο χώρο της υγείας πιστεύουν πως το συγκεκριμένο στέλεχος είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος που είχε κυριαρχήσει, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Ο Τζόνσον αρνήθηκε να διαψεύσει προτάσεις που παρουσιάστηκαν στα βρετανικά ΜΜΕ αναφορικά με την καθυστέρηση της λήξης του lockdown για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μήνα, δηλώνοντας ότι κατά τις τελευταίες ημέρες υπήρξε «σοβαρή ανησυχία» σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό των μολύνσεων και τις νοσηλείες. «Συνεχίζουμε να εξετάζουμε τα δεδομένα, δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση και ο σωστός χρόνος για να ενημερώσουμε τον καθένα για το τι θα πράξουμε με την 21η Ιουνίου είναι η αυριανή (σ.σ. η σημερινή) ημέρα», δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους κατά τον χθεσινό τερματισμό των εργασιών της συνόδου των ηγετών της G7. «Αυτή είναι η ημέρα που θα ανακοινώσουμε το συνολικό πακέτο των πληροφοριών, ώστε ο καθένας να μπορεί να δει τα πάντα», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η καθυστέρηση της άρσης των περιορισμών δρομολογείται παρά το ότι η Βρετανία έχει έναν από τους πιο γρήγορους ρυθμούς εμβολιασμού παγκοσμίως, με πάνω από 41 εκατομμύρια άτομα να έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου. Περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει δύο δόσεις, αριθμός που αντιστοιχεί στο 56% του ενήλικου πληθυσμού.

Πηγή: Reuters

Money Review