Κόσμος Παρασκευή 11/06/2021, 21:15
ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Επίσκεψη στην Ουάσιγκτον για τον Nord Stream 2

φωτ. AΠΕ ΜΠΕ

Ταξίδι στην Ουάσινγκτον στα μέσα Ιουλίου σχεδιάζει η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, προκειμένου να επιλύσει τη διαμάχη με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με τον αγωγό Nord Stream 2 της Βαλτικής Θάλασσας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της καγκελαρίου στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ μετά τη νίκη του Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Η επίσκεψη Μέρκελ στις 15 Ιουλίου υπογραμμίζει τις βαθιές διμερείς σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και στις ΗΠΑ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Οι συνομιλίες θα καλύψουν μια σειρά από θέματα, αλλά ο αγωγός Nord Stream 2 θα παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

Πρόσφατα, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Μέρκελ Γιαν Χέκερ και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπάιντεν Τζέικ Σάλίβαν αναζήτησαν στην Ουάσινγκτον τρόπους επίλυσης του ζητήματος του αγωγού φυσικού αερίου. Η συνάντηση απέτυχε να επιλύσει το πρόβλημα, αλλά και οι δύο πλευρές την χαρακτήρισαν εποικοδομητική. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Handelsblatt», οι Γερμανοί υπέβαλαν προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να εκτονωθεί το θέμα. Αυτές θα πρέπει τώρα να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας ώστε να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές και στη συνέχεια να χρησιμεύσουν ως βάση για τη συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Μέρκελ.

Οι γερμανικές προτάσεις από τη μία πλευρά στοχεύουν να καταστήσουν πιο ορατή την υποστήριξη που παρέχει η Γερμανία στην Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνουν σκέψεις για την διεύρυνση της υποστήριξης του Κιέβου από το Βερολίνο, γράφει η εφημερίδα.

Η Μέρκελ και ο Μπάιντεν θα έχουν ήδη συναντηθεί στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G7 στην Κορνουάλη του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκεί αναμένεται επίσης μια διμερής συζήτηση, αλλά ο χρόνος θα είναι πολύ σύντομος για να διευθετηθεί η διαφορά του αγωγού, καυταλήγει το δημοσίευμα της «Handelsblatt». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters και Ηandelsblatt

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News