Κόσμος Πέμπτη 10/06/2021, 19:56
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλια: Η Ευρώπη απέρριψε 100 εκατ. δόσεις της Johnson & Johnson

Εξετάζει να δωρίσει ακόμη 100 εκατ. δόσεις

Εμβόλια: Η Ευρώπη απέρριψε 100 εκατ. δόσεις της Johnson & Johnson

Την απόφαση να μην ενεργοποιήσει την option αγοράς επιπλέον 100 εκατ. δόσεων της Johnson & Johnson φέρεται να έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο να δωρίσει σε τρίτες χώρες ακόμη 100 εκατ. δόσεις του μονοδοσικου εμβολίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικεφαλείται πηγές των Βρυξελλών, οι εν λόγω εξελίξεις απορρέουν από την αισθητή μείωση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών προς το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας.

Κι αυτό, διότι έχουν παρατηρηθεί ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά θρομβώσεων σε εμβολιασμένους. Μάλιστα, η Δανία είχε «παγώσει» προσωρινά τους εμβολιασμούς με το Johnson & Johnson.

Στο αρνητικό κλίμα, το οποίο έχει δημιουργηθεί για τη φαρμακοβιομηχανία, έχουν αναμφίβολα συμβάλει και οι καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων.

Σύμφωνα με το ισχύον συμβόλαιο μεταξύ των δύο πλευρών, η Ε.Ε. θα προμηθευτεί συνολικά 200 εκατ. δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου, ενώ έχει την αίρεση αγοράς επιπλέον 200 εκατ. δόσεων. 

Για τις πρώτες έξτρα 100 εκατ. δόσεις, η προθεσμία αγοράς εξέπνευσε στα τέλη Μαΐου, με τις Βρυξέλλες να μην ενεργοποιούν την σχετική ρήτρα. Όσον αφορά τις εναπομείνασες 100 εκατ. δόσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αποφασίσει τι ακριβώς θα πράξει έως τα τέλη του Ιουνίου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται το σενάριο να αγοραστούν και στη συνέχεια να δωριστούν στον διεθνή μηχανισμό COVAX, ο οποίος αφορά τον δωρεάν εμβολιασμό των φτωχώτερων κρατών. 

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν αποφάσισε προ μερικών εβδομάδων να μην ενεργοποιήσει αντίστοιχη ρήτρα για επιπλέον αγορές εμβολίων και στο συμβόλαιο με την βρετανική AstraZeneca.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News