Κόσμος Τετάρτη 9/06/2021, 07:32
ΚΟΣΜΟΣ

Η εταιρεία που ευθύνεται για τις ελλείψεις εμβολίων σε δεκάδες χώρες

AP Photo

Ανά τον κόσμο από το Μπαγκλαντές έως το Νεπάλ και τη Ρουάντα, ευάλωτες χώρες βλέπουν τα προγράμματα εμβολιασμού κατά της Covid-19 να μένου πίσω, όχι λόγω απροθυμίας του πληθυσμού να εμβολιαστεί, αλλά γιατί δεν έχουν αρκετές δόσεις. Πολλές από αυτές τις ελλείψεις έχουν να κάνουν με μία και μόνη εταιρεία: τη Serum Institute of India. 

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο παραγωγό εμβολίων παγκοσμίως και πέρυσι ορίστηκε κορυφαίος προμηθευτής των εμβολίων κατά της Covid για την Covax, την πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ισότιμη πρόσβαση όλων στα εμβόλια. Αλλά η ινδική εταιρεία έχει έρθει αντιμέτωπη με μία σειρά από αναποδιές, από απαγορεύσεις στις εξαγωγές έως φωτιά σε εργοστάσιό της. 

Η Covax έχει δεσμευθεί να στείλει εμβόλια σε 92 φτωχές χώρες, αλλά έχει έως τώρα λάβει μόλις 30 εκατομμύρια δόσεις από το ελάχιστο των 200 εκατομμυρίων που έχει παραγγείλει από τη Serum. Όπως σχολιάζει το Bloomberg τα προβλήματα της Serum αντανακλούν πλέον καθαρά την αποτυχία της προσπάθειας εμβολιασμού κατά της Covid19 στον αναπτυσσόμενο κόσμο και αποδεικνύουν ότι είναι πάντα ριψοκίνδυνο να εξαρτάσαι υπερβολικά από έναν προμηθευτή. 

Οι ελλείψεις αυτές έρχονται την ώρα που ο ΠΟΥ και ειδικοί της δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι τα χαμηλά ποσοστά πληθυσμού στις φτωχότερες χώρες μπορεί να πυροδοτήσουν νέα φονικά κίνηματα της πανδημίας και να επιμηκύνουν αισθητά τη διάρκειά της. 

Εν τω μεταξύ έντονη είναι η ανησυχία για το στέλεχος του ιού που δοκιμάζει την Ινδία, γνωστό πλέον ως Δέλτα. Είναι το πλέον μεταδοτικό έως τώρα και δεν αποκλείεται να έχει τις πιο σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Απώλεια ακοής, σοβαρότατα γαστρικά προβλήματα, θρομβώσεις που οδηγούν σε γάγγραινα, είναι συμπτώματα που δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε σε ασθενείς με Covid-19, αλλά που οι γιατροί στην Ινδία έχουν συνδέσει με το λεγόμενο στέλεχος Δέλτα. Στην Αγγλία και τη Σκωτία υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη αυτή συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας. 

Το στέλεχος Δέλτα, γνωστό και ως B.1.617.2, έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 60 χώρες τους τελευταίους έξι μήνες και έχει πυροδοτήσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς από την Αυστραλία έως τις ΗΠΑ. Η Βρετανία αναγκάστηκε μάλιστα να επανεξετάσει τα σχέδιά της για άνοιγμα εντός του μήνα. Τα υψηλότερα ποσοστά μετάδοσης και κάποιες ενδείξεις για χαμηλότερη αποτελεσματικότητα ορισμένων εμβολίων έναντι του νέου στελέχους, έχουν πυροδοτήσει συναγερμό.

moneyreview.gr 

Money Review