Κόσμος Τρίτη 8/06/2021, 10:34
ΚΟΣΜΟΣ

Γάγγραινα, απώλεια ακοής: Συμπτώματα της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού;

Γάγγραινα, απώλεια ακοής: Συμπτώματα της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού;

Το στέλεχος του νέου κορωνοϊού που λύγισε το σύστημα υγείας της Ινδίας και τώρα αρχίζει να εξαπλώνεται και στη Βρετανία είναι το πλέον μεταδοτικό έως τώρα. Οι γιατροί θέλουν να μάθουν εάν είναι και αυτό με τις πιο σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Απώλεια ακοής, σοβαρότατα γαστρικά προβλήματα, θρομβώσεις που οδηγούν σε γάγγραινα, είναι συμπτώματα που δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε σε ασθενείς με Covid-19, αλλά που οι γιατροί στην Ινδία έχουν συνδέσει με το λεγόμενο στέλεχος Δέλτα. Στην Αγγλία και τη Σκωτία υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη αυτή συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας. 

Το στέλεχος Δέλτα, γνωστό και ως B.1.617.2, έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 60 χώρες τους τελευταίους έξι μήνες και έχει πυροδοτήσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς από την Αυστραλία έως τις ΗΠΑ. Η Βρετανία αναγκάστηκε μάλιστα να επανεξετάσει τα σχέδιά της για άνοιγμα εντός του μήνα. Τα υψηλότερα ποσοστά μετάδοσης και κάποιες ενδείξεις για χαμηλότερη αποτελεσματικότητα ορισμένων εμβολίων έναντι του νέου στελέχους, έχουν πυροδοτήσει συναγερμό.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη επιστημονική έρευνα για να αναλύσουμε εάν αυτά τα συμπτώματα συνδέονται ή όχι με το στέλεχος Δέλτα» λέει ο Αμπντούλ Γκαφούρ, επιδημιολόγος στο Apollo Hospital του Τσενάι. «Πέρυσι νομίζαμε ότι μάθαμε τον νέο εχθρό μας, αλλά αυτός άλλαξε. Ο ιός έχει καταστεί πραγματικά απρόβλεπτος» προσθέτει. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News