Κόσμος Δευτέρα 7/06/2021, 22:35
ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΗ

HΠΑ: Ανέκτησαν 2,3 εκατ. δολάρια από τα λύτρα που πήραν οι χάκερς της Colonial

HΠΑ: Ανέκτησαν 2,3 εκατ. δολάρια από τα λύτρα που πήραν οι χάκερς της Colonial

Οι ΗΠΑ κατάφεραν να ανακτήσουν 2,3 εκατ.δολάρια από τα λύτρα σε bitcoin που καταβλήθηκαν στους δράστες της κυβερνοεπίθεσης στον πετρελαιαγωγό Colonial Pipeline τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η προμήθεια καυσίμων σε όλη την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Η Λίζα Μονακό από το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι τα χρήματα ανακτήθηκαν μέσω δικαστικής εντολής. Επίσης, ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI, Πολ Αμπέιτ, εξήγησε ότι η υπηρεσία κατάφερε να εντοπίσει ένα πορτοφόλι με ψηφιακά νομίσματα που χρησιμοποίησαν οι χάκερς για να συγκεντρώσουν τα χρήματα – λύτρα από την Colonial Pipeline. 

To πορτοφόλι με τα bitcoin φιλοξενήθηκε σε ένα δίκτυο της Βόρειας Καλιφόρνιας, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, γεγονός που κατέστησε πολύ εύκολο τον εντοπισμό των χρημάτων από τις αρμόδιες αρχές από το εάν είχε αποθηκευτεί σε ξένα δίκτυα. 

Η επίθεση με την καταβολή λύτρων προκάλεσε σοβαρές ελλείψεις καυσίμων σε πρατήρια βενζίνης σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και μάλιστα επηρέασε και ορισμένες αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια. 

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών και επιβολής του νόμου αναφέρουν ότι το θέμα της αντιμετώπισης των επιθέσεων χάκερ έχει καταστεί προτεραιότητα εθνικής ασφάλειας και το ζήτημα έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Ο Μπάιντεν σκοπεύει να θέσει προς συζήτηση το θέμα των κυβερνοεπιθέσεων, όταν συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη.

Αντίστοιχα, η JBS SA με έδρα τη Βραζιλία, η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας κρέατος στον κόσμο, άρχισε ξανά την παραγωγή βοδινού κρέατος από την προηγούμενη εβδομάδα μετά από επίθεση που δέχθηκε από χάκερς, οι οποίοι ζήτησαν επίσης λύτρα και ανάγκασαν την εταιρεία να σταματήσει τις δραστηριότητές της σε ολόκληρο τον κόσμο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News