Κόσμος Σάββατο 5/06/2021, 20:19
ΚΟΣΜΟΣ

Twitter: Κατέβασε tweet προέδρου χώρας και εκείνη το απέκλεισε

Tο υπουργείο ανακοίνωσε τον αποκλεισμό του Twitter… στο Twitter.

Twitter: Κατέβασε tweet προέδρου χώρας και εκείνη το απέκλεισε

Τον αποκλεισμό επ’ αόριστον του Twitter ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η Νιγηρία, δύο ημέρες αφότου το μέσο κοινωνικής δικτύωσης αφαίρεσε μια ανάρτηση του προέδρου της χώρας, Μουχάμεντ Μπουχάρι, με την οποία απείλησε να τιμωρήσει τους περιφερειακούς αποσχιστές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πληροφοριών Λάι Μοχάμεντ, η κυβέρνηση προέβη στην εν λόγω κίνηση, εξαιτίας της «επίμονης χρήσης της πλατφόρμας σε δραστηριότητες που είναι ικανές να υπονομεύσουν την εταιρική ύπαρξη της Νιγηρίας», δίχως να διευκρινίσει τη μορφής θα είναι ο αποκλεισμός ή ποιες είναι αυτές οι δραστηριότητες. Παράλληλα το υπουργείο του ανακοίνωσε επίσης τον αποκλεισμό του Twitter… στο Twitter.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, το Twitter δεν ήταν προσβάσιμο στη Νιγηρία σε ορισμένες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ενώ η εφαρμογή και η ιστοσελίδα του λειτουργούσαν σε άλλες, σύμφωνα με δοκιμές του Reuters στο Λάγος και την Αμπούζα.

Το ίδιο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης με ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι διερευνά την «βαθιά ανησυχητική» αναστολή των δραστηριοτήτων του, από την κυβέρνηση της Νιγηρίας.

Την περασμένη Τετάρτη, το Twitter δήλωσε ότι η ανάρτηση του Μπουχάρι με την οποία απειλούσε να τιμωρήσει τις ομάδες που κατηγορούνται για τις επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια, παραβίασε την πολιτική του.

Οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη βία της αστυνομίας, έχουν χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να οργανωθούν, να συγκεντρώσουν χρήματα και να μοιραστούν αποδείξεις αστυνομικής βίας. Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, ανέβασε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό προτρέποντας τους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν δωρεές.

Μετά τις διαμαρτυρίες, ο Μοχάμεντ ζήτησε «κάποια μορφή ρύθμισης» για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την καταπολέμηση των «ψεύτικων ειδήσεων».

Εκπρόσωπος της Airtel, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της Νιγηρίας, αρνήθηκε την Παρασκευή να αποκαλύψει εάν η εταιρεία του είχε λάβει κυβερνητικές οδηγίες σχετικά με την αναστολή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News