Κόσμος Σάββατο 5/06/2021, 19:20
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση δεν θα απαιτεί από τους δημοσιογράφους να αποκαλύπτουν τις πηγές τους

Καταγγελίες από ΜΜΕ για παρεμβάσεις της κυβέρνησης Τραμπ

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση δεν θα απαιτεί από τους δημοσιογράφους να αποκαλύπτουν τις πηγές τους

Σε ανακοίνωση προέβη σήμερα Σάββατο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, με την οποία αναφέρει ότι πλέον θα απαιτεί από τους δημοσιογράφους να αποκαλύπτουν τις πηγές τους, σε θέματα που προκύπτουν από διαρροές. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι η πρώην κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ είχε αποκτήσει κρυφά τηλεφωνικά αρχεία και email από αρκετούς δημοσιογράφους.

Τις αποκαλύψεις αυτές έκαναν το CNN και η εφημερίδα Washington Post, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε κρυφά να αποκτήσει τα τηλεφωνικά αρχεία ορισμένων δημοσιογράφων το 2017.

Οι New York Times με τη σειρά τους αναφέρουν ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τους προέδρους Τραμπ και Τζο Μπάιντεν διεξήχθη «μια μυστική νομική μάχη για τα emails τεσσάρων δημοσιογράφων της εφημερίδας».

Ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τον Απρίλιο, είχε δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει στο υπουργείο να αποκτήσει πρόσβαση στα τηλεφωνικά αρχεία ή στα email των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα ήταν «απλά λάθος».

«Το υπουργείο έχει πλέον ολοκληρώσει την αναθεώρηση για να προσδιορίσει όλες τις περιπτώσεις στις οποίες εκκρεμούσαν αιτήματα προς τους δημοσιογράφους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, Άντονι Κόλεϊ.

«Προχωρώντας, σύμφωνα με την καθοδήγηση του προέδρου, αυτό το υπουργείο Δικαιοσύνης -με μια αλλαγή στη μακροχρόνια πρακτική του- δεν θα επιδιώξει να κάνει χρήση της νομικής διαδικασίας για να αποκαλύπτουν οι δημοσιογράφοι που κάνουν τη δουλειά τους τις πηγές τους», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και χαρακτήριζε τα δημοσιεύματα που αφορούσαν αυτόν, ως «fake news».

moneyreview.gr mε πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News