Κόσμος Παρασκευή 4/06/2021, 11:05
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα «εξομολόγηση» Προτάσεβιτς: «Ο Λουκασένκο κάνει το σωστό»

Νέα «εξομολόγηση» Προτάσεβιτς: «Ο Λουκασένκο κάνει το σωστό»

Με δάκρυα στα μάτια και σπασμένη φωνή ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, που συνελήφθη στο Μισνκ στην επιχείρηση «αεροπειρατείας», που έστησε η Λευκορωσία, εμφανίστηκε στην τηλεόραση για μία «εξομολόγηση», στην οποία επαινούσε το καθεστώς Λουκασένκο και σχολίαζε πως «δεν έχουν νόημα» οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. 

Η οικογένειά του, αλλά και πολιτικοι αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι η εμφάνιση αυτή ήρθε ύστερα από ισχυρή πίεση των αρχών, εκβιασμό ή ακόμη και βασανιστήρια. Ήταν άλλωστε εμφανή τα σημάδια στους καρπούς του 26χρονου και τα λεγόμενά του έρχονταν σε πλήρη σύγκρουση με τα όσα έγραφε στα ρεπορτάζ του. 

Στη «συνέντευξη» ο κ. Προτάσεβιτς παραδέχεται ότι επιχειρούσε να ανατρέψει τον Λουκασνέκο και προσθέτει: «Τον έχω επικρίνει πολύ, αλλά αρχίζω να κατανοώ ότι έκανε το σωστό και σίγουρα τον σέβομαι». Στο τέλος της συνέντευξης ξεσπάσει σε κλάματα και εκφράζει την ελπίδα να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή του, να παντρευτεί και να κάνει παιδιά. 

Ο πατέρας του δημοσιογράφου μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) τόνισε πως του ήταν οδυνηρό να βλέπει τον γιο του σε αυτή την κατάσταση. «Γνωρίζω τον γιου μου πολύ καλά και πιστεύω πως δεν έλεγε ποτέ τέτοια πράγματα. Τον έσπασαν και τον αναγκάσαν να πει αυτό που ήθελαν» είπε.

«Είναι φριχτό να σκέφτομαι τις ωμότητες στις οποίες προέβησαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας για να φτιάξουν αυτό το βίντεο. Είναι το υπαριθμόν 1 αποδεικτικό στοιχείο για τον βασανισμό του» δήλωσε ο Κένεθ Ροθ της οργάνωσης Human Rights Watch. Η συνέντευξη της Πέμπτης ήταν η τρίτη εμφάνιση του 26χρονου δημοσιογράφου στη κρατική τηλεόραση από τότε που τέθηκε υπό κράτηση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News