Κόσμος Πέμπτη 3/06/2021, 13:12
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η «ανίερη συμμαχία» των 8 που ρίχνει τον Νετανιάχου

Ισραήλ: Η «ανίερη συμμαχία» των 8 που ρίχνει τον Νετανιάχου

Ο 58χρονος Γιαΐρ Λαπίντ επικεφαλής του κόμματος Yesh Atid (δεξιά στη φωτογραφία) και ο 49χρονος αρχηγός της ακροδεξιάς και πρώην υπουργός Άμυνας, Ναφτάλι Μπένετ κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ. Θα μοιραστούν τον πρωθυπουργικό θώκο (εκ περιτροπής) σε έναν συνασπισμό, στον οποίο συμμετέχουν συνολικά 8 κόμματα – ακροδεξιά, δεξιά, κεντρώα, αριστερά, αραβικά. Είναι μία «ανίερη συμμαχία», η οποία ρίχνει τους τίτλους τέλους στην 12ετη διακυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

Στις πρώτες του δηλώσεις από την είδηση της συμφωνίας ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «επικίνδυνη αριστερόστροφη συμμαχία», η οποία θα πλήξει το μέλλον της χώρας. Κάλεσε δε όλα τα μέλη των δεξιών κομμάτων της Κνεσέτ να μην της δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε λίγες ημέρες και ο «μαγικός» αριθμός στον οποίο στοχεύουν οι Λαπίντ και Μπένετ είναι οι 61 βουλευτές.

Αν και ελάχιστα είναι αυτά που ενώνουν τα κόμματα του προς συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού, πέραν της επιθυμίας τους να εκθρονίσουν τον Νετανιάχου, ο Λαπίντ δεσμεύθηκε πως «η κυβέρνηση αυτή θα προσφέρει τις υπηρεσίες της σε όλους τους Ισραηλινούς πολίτες, εκείνους που την ψήφισαν και εκείνους που δεν την ψήφισαν». Τόνισε δε πως «θα σεβαστεί όλους τους αντιπάλους της και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να φέρει την ενότητα στην ισραηλινή κοινωνία». 

Μία φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα ισραηλινά μέσα και τα social media δείχνει τους κ. Λαπίντ και Μπένετ και τον Μανσούρ Αμπάς, ηγέτη του αραβικού ισλαμικού κόμματος Raam να υπογράφουν τη συμφωνία- που αρκετοί πίστευαν έως πρόσφατα ότι είναι αδιανόητη. Είναι το πρώτο αραβικό κόμμα εδώ και δεκαετίες που θα συμμετάσχει σε ισραηλινή κυβέρνηση. 

 

Τα 8 κόμματα και οι έδρες τους στην Κνεσέτ

    • Yesh Atidκεντρώο – 17 έδρες 
  • Kahol Lavan (Μπλε και Λευκό)  – κεντρώο- 8 έδρες
  • Israel Beiteinuδεξιό εθνικιστικό- 7 έδρες 
  • Εργατικό – σοσιαλδημοκρατικό – 7 έδρες 
  • Yamina – δεξιό – 7 έδρες 
  • New Hopeκεντροδεξιό – 6 έδρες 
  • Meretz – αριστερό – 6 έδρες
  • Raam – αραβικό ισλαμικό – 4 έδρες

 

moneyreview.gr

  •  
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News