Κόσμος Τετάρτη 2/06/2021, 16:58
ΚΟΣΜΟΣ

Ναυάγιο: 25 τόνοι χημικών απειλούν την Σρι Λάνκα

Στις φλόγες το πλοίο X-Press Pearl

Ναυάγιο: 25 τόνοι χημικών απειλούν την Σρι Λάνκα

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για το πλοίο X-Press Pearl, το οποίο εδώ και δύο εβδομάδες έχει παραδοθεί στις φλόγες, λίγο έξω από τις ακτές της Σρι Λάνκα.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η βύθιση του φορτηγού πλοίου είναι ζήτημα χρόνου, απευθερώνοντας στη θάλασσα εκατοντάδες τόνους πετρελαίου από τη δεξαμενή καυσίμων.

Οι ναυτικές αρχές της Σρι Λάνκα και της Ινδίας εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αποτρέψουν το μοιραίο, αλλά η ισχυρή θαλασσοταραχή εμποδίζει τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Ναυάγιο: 25 τόνοι χημικών απειλούν την Σρι Λάνκα-1

«Το πλοίο βουλιάζει» επιβεβαίωσε σήμερα, μιλώντας στο BBC, ο εκπρόσωπος του ναυτικού της Σρι Λάνκα, διαβεβαιώνοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες περιορισμού της θαλάσσιας ρύπανσης.

Το πλοίο μετέφερε επικίνδυνα χημικά προϊόντα, όπως νιτρικό οξύ , το οποίο σε συνδυασμό με το πετρέλαιο από τη δεξαμενή καυσίμων, συνιστούν ωρολογιακή βόμβα για το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.

Οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι η φωτιά ξέσπασε από διαρροή επικίνδυνων χημικών, σ ένα από τα 1.486 κοντέινερς.

Ναυάγιο: 25 τόνοι χημικών απειλούν την Σρι Λάνκα-2

Μάλιστα, το γεγονός ότι η Ινδία και το Κατάρ δεν επέτρεψαν στο πλοίο να εισέλθει στα χωρικά τους ύδατα, παρότι είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου, έχει προκαλέσει αλγεινές αντιδράσεις.

Το πλοίο, το οποίο έχει σημαία Σιγκαπούρης, είναι φορτωμένο με συνολικά 25 τόνους χημικών. Είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Χαζίρα στην Ινδία στις 15 Μαΐου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News