Κόσμος Τρίτη 1/06/2021, 13:34
ΚΟΣΜΟΣ

Ψηφιακό πιστοποιητικό: Σε ποιες χώρες τίθεται σε ισχύ από σήμερα

Ψηφιακό πιστοποιητικό: Σε ποιες χώρες τίθεται σε ισχύ από σήμερα

Ενεργοποιήθηκε σήμερα η κοινή ψηφιακή «πύλη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU gateway) για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ενεργοποίηση της πύλης επιτρέπει την έκδοση του πιστοποιητικού από το πρώτο «κύμα» χωρών που είναι ήδη έτοιμες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η Ελλάδα και έξι ακόμα κράτη-μέλη: η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Δανία, η Κροατία, η Πολωνία και η Τσεχία.

Η «πύλη» αποτελεί τον κρίσιμο τεχνικό πυλώνα του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού, καθώς επιτρέπει τον γρήγορο και απρόσκοπτο έλεγχο κάθε ταξιδιώτη, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα. Η Ελλάδα ανήκει στο πρώτο «κύμα» κρατών-μελών που έχουν ήδη ολοκληρώσει την τεχνική προεργασία για το πιστοποιητικό και τις δοκιμές της «πύλης», και συνεπώς έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν από σήμερα το έγγραφο, το οποίο βεβαιώνει ότι ο κάτοχος είτε έχει εμβολιαστεί, είτε έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ, είτε έχει αναρρώσει από την Covid-19.

Όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ήδη οι πολίτες στην Ελλάδα μπορούν να μπουν στην σελίδα eudcc.gov.gr μέσω της οποίας μπορούν να λαμβάνουν το ψηφιακό πιστοποιητικό 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περισσότερες χώρες θα ενταχθούν στο σύστημα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Ο κοινοτικός κανονισμός για το πιστοποιητικό θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, ενώ προβλέπεται επίσης περίοδος προσαρμογής έξι εβδομάδων για τα κράτη-μέλη που χρειάζονται επιπλέον χρόνο και υποστήριξη.

Η «πύλη» επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να ελέγχουν την αυθεντικότητα του εγγράφου μέσω των μοναδικών στοιχείων ασφαλείας του, χωρίς όμως να γίνεται ανταλλαγή ή αποθήκευση προσωπικών δεδομένων του ταξιδιώτη. Έτσι, σύμφωνα με την Κομισιόν, εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η εγκυρότητα του πιστοποιητικού, ενώ οι πολίτες που το έχουν εκδώσει έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν με ασφάλεια, εύκολα και χωρίς ταλαιπωρία.

«Η σημερινή έναρξη λειτουργίας της πύλης αποτελεί σημαντικό βήμα που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αρχίσουν να χρησιμοποιούν την πύλη και να εκδίδουν ενωσιακά ψηφιακά πιστοποιητικά COVID. Επτά κράτη μέλη είναι μια καλή αρχή» δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν. Όπως είπε, η έγκαιρη προετοιμασία θα επιτρέψει να αρχίσει να λειτουργεί ολόκληρο το σύστημα από την 1η Ιουλίου – όταν τεθεί σε εφαρμογή η πρόταση και η Ε.Ε. θα είναι έτοιμη να ανοίξει πάλι φέτος το καλοκαίρι.

Από την πλευρά της η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, σημείωσε πως «είναι σημαντικό κατά τις προσεχείς εβδομάδες, όλα τα κράτη μέλη να οριστικοποιήσουν πλήρως τα εθνικά τους συστήματα έκδοσης, αποθήκευσης και επαλήθευσης των πιστοποιητικών, έτσι ώστε το σύστημα να τεθεί σε λειτουργία εγκαίρως για την περίοδο των διακοπών». «Οι πολίτες της Ε.Ε. ανυπομονούν να ταξιδέψουν ξανά και θέλουν να το πράξουν με ασφάλεια. Η απόκτηση πιστοποιητικού Ε.Ε. αποτελεί κρίσιμο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή» τόνισε.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News