Κόσμος Σάββατο 29/05/2021, 19:38
ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ο Τζόνσον «μόνος» στον εμβολιασμό ανηλίκων

Ο Τζόνσον «μόνος» στον εμβολιασμό ανηλίκων

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως θα πρέπει να πάρει μόνος του την δύσκολη απόφαση του εμβολιασμού των ανηλίκων άνω των 12 ετών, που παραμένει μεγάλο ερώτημα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Telegraph η Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσίας (JCVI) θα προτείνει στον Βρετανό πρωθυπουργό ένα «μενού από επιλογές και συνέπειες» των εμβολιασμών στους ανηλίκους χωρίς όμως να λάβει ξεκάθαρη θέση.

Είναι μία αλλαγή τακτικής για την Επιτροπή, καθώς μέχρι σήμερα είχε καθοδηγήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης στο εμβολιαστικό πρόγραμμα με διαίτερη επιτυχία. Όμως για τον εμβολιασμό των παιδιών, σύμφωνα με την Επιτροπή, προκύπτουν αρκετά ζητήματα. Όπως αν τα οφέλη υπερισχύουν των κινδύνων, καθώς είναι γνωστό ότι η έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στα παιδιά ηλικίας 6 έως 17 ετών έχει σταματήσει, υπό τον φόβο των θρομβώσεων που προκαλεί το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Eξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης σε μικρότερες ηλικίες

Προβληματισμό και διαφωνίες προκαλεί και στη Μ. Βρετανία ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων

Πέρα όμως από τα επιδημιολογικά δεδομένα, τίθενται επίσης νομικά και ηθικά ζητήματα. Όπως αν τελικά πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά, την ώρα που μεγάλο ποσοστό ενηλίκων σε φτωχότερες χώρες παλεύουν να αποκτήσουν ανοσία. Τέτοια ζητήματα είναι που ξεφεύγουν της αρμοδιότητας των επιστημονικών επιτροπών. Το θέμα των εμβολιασμών πάντως στους ανηλικους φαίνεται ότι θα γίνει μείζων για την κυβέρνηση, καθώς στοιχεία αποδεικνύουν πως η ινδική μετάλλαξη, που αυτή τη στιγμή απειλεί και την επιστροφή στην κανονικότητα για την χώρα, εξαπλώνεται στις νεαρότερες ηλικίας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον Δημόσιο Οργανισμό Υγείας της Αγγλίας, τα μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων εμφανίζονται στις ηλικίες 10-19 με 55.2 περιστατικά ανά 100.000 άτομα.

Η κυβέρνηση πάντς έχει ήδη ως στόχο τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων με την πρώτη δόση του εμβολίου έως τα τέλη Ιουλίου και ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει μια απόφαση για τους ανήλικους περί τα τέλη Ιουνίου. Κάτι που θα ληφθεί υπόψιν είναι ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εγκρίνει τη χορήγηση του Pfizer στα παιδιά άνω των 12 ετών.   υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ πρόσφατα είχε δηλώσει ότι «υπάρχουν αρκετές δόσεις του εμβολίου της Pfizer/ BioNTech για να εμβολιάσουν και τα παιδιά αν χρειαστεί». Την ίδια ώρα, ένας συνασπισμός από γιατρούς, βουλευτές, γονείς και διάσημους έχει ξεκινήσει ήδη καμπάνια κατά του εμβολιασμού των κάτω των 18 ετών, παροτρύνοντας τον Μπόρις Τζόνσον να μην βάλει τα παιδιά σε «περιττό κίνδυνο».

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News