Κόσμος Σάββατο 29/05/2021, 14:22
ΚΟΣΜΟΣ

Μελέτη υποστηρίζει ότι ο νέος κορωνοϊός είναι προϊόν εργαστηρίου

Μελέτη υποστηρίζει ότι ο νέος κορωνοϊός είναι προϊόν εργαστηρίου

Μία νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι ο νέος κορωνοϊός SARS-Cov-2 είναι προϊόν των εργαστηριακών ερευνών, που πραγματοποιούνταν στο Ινστιτούτο Ιολογίας στην Γουχάν της Κίνας.

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail παρουσιάζει αναλυτικά την μελέτη των Άνγκους Νταλγκλίς και Μπίργκερ Σέρενσεν, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο νέος κορωνοϊός φέρει «μοναδικά αποτυπώματα, που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αποκλειστικά και μόνο σε εργαστηριακό περιβάλλον». 

Όπως εξηγούν στην πρωτεΐνη spike που χρησιμοποιεί ο SARS-Cov-2 για να προσκολληθεί και να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα έχουν εντοπιστεί τέσσερα αμινοξέα – όλα θετικά φορτισμένα. Καθώς όμως, όπως συμβαίνει και στους μαγνήτες, τα θετικά φορτισμένα αμινοξέα απωθούν το ένα το άλλο είναι σπάνιο να βρεθούν έστω και τρία στη σειρά σε φυσικούς οργανισμούς. Η ύπαρξη τεσσάρων στη σειρά είναι «εξαιρετικά απίθανη» σημειώνουν και καταλήγουν στο συμπέρσμα πως πρόκειται για εργαστηριακό δημιούργημα. Ως βάση για τον ιό χρησιμοποιήθηκε πιθανότατα κορωνοϊός που εντοπίστηκε σε νυχτερίδες στην Κίνα.

Οι δύο ερευνητές υποστηρίζουν ότι επιστημονικά περιοδικά στα οποία προσπαθούσαν να δημοσιεύσουν τη μελέτη τους, τους έκλειναν την πόρτα, όχι γιατί δεν θεωρούσαν ότι είναι αξιόπιστα τα στοιχεία της, αλλά γιατί η κυρίαρχη θεωρία ήταν έως πρόσφατα ότι ο ιός μεταπήδησε από τα ζώα στον άνθρωπο και δεν ήταν προϊόν εργαστηρίου. 

Η έρευνα στις ΗΠΑ 

Ωστόσο το σενάριο της διαρροής από το ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα μετά και την εντολή που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, να το εξετάσουν και να καταλήξουν σε ένα πόρισμα. 

Ο νέος κορωνοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Γουχάν στα τέλη του 2019. Περισσότεροι από 168 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν έκτοτε μολυνθεί, ενώ τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια έχουν πεθάνει. Οι αρχές από πολύ νωρίς συνέδεσαν τα κρούσματα με μία υπαίθρια αγορά θαλασσινών στην Γουχάν και οι επιστήμονες θεώρησαν ότι ο ιός πέρασε στους ανθρώπους από τα ζώα. 

Αλλά πρόσφατες αναφορές σε αμερικανικά μέσα αφήνουν να εννοηθεί πως υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο ιός διέρρευσε από ένα εργαστήριο ιολογίας στην Κίνα. Σύμφωνα μάλιστα με τη Wall Street Journal εργαζόμενοι του ινστιτούτου ιολογίας της Γουχάν είχαν συμπτώματα που θυμίζουν πολύ εκείνα της Covid-19 από τις αρχές του 2019. 

Η επίσημη θέση του ΠΟΥ

Ο κορωνοϊός πιθανότατα «πέρασε» στον άνθρωπο από κάποιο ζώο ή από κατεψυγμένα ζωικά προϊόντα και είναι «εξαιρετικά απίθανο» να «ξέφυγε» από κάποιο εργαστήριο της Γουχάν, κατέληξε η ομάδα διεθνών ερευνητών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που επισκέφθηκε το «Σημείο Μηδέν» της πανδημίας, αναζητώντας την προέλευση του ιού. Όπως είπε τον περασμένο Φεβρουάριο στη συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της αποστολής, Πίτερ Εμπάρεκ, η θεωρία που θέλει τον κορωνοϊό να έχει διαρρεύσει από κάποιο εργαστήριο της κινεζικής πόλης θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Η έρευνα έφερε μεν νέες πληροφορίες, αλλά δεν άλλαξε δραματικά την εικόνα που ήδη είχαμε για την πανδημία, υποστήριξε τότε ο δρ Εμπάρεκ. Πρόσθεσε πάντως ότι οι ερευνητές δεν είναι ακόμα σίγουροι για το πώς ο ιός, που ξεκίνησε από τα ζώα, μεταδόθηκε στον άνθρωπο. Οι νυχτερίδες και οι παγκολίνοι θεωρούνται μεν «υποψήφιοι» για τη μετάδοση, όμως τα δείγματα του κορωνοϊού που βρέθηκαν σε αυτά τα είδη ζώων δεν είναι ίδια με το Sars-Cov-2, τόνισε.

Έκτοτε βέβαια έχουν έρθει αρκετές πληροφορίες στο φως που δείχνουν ότι η Κίνα είχε εγείρει αρκετά εμπόδια στην προσπάθεια της αποστολής του ΠΟΥ να ερευνήσει την προέλευση του ιού, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ερευνήσουν εις βάθος όλα τα σενάρια. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News