Κόσμος Σάββατο 29/05/2021, 13:08
ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Μαζικός τάφος 215 παιδιών σε σχολείο ιθαγενών

Καναδάς: Μαζικός τάφος 215 παιδιών σε σχολείο ιθαγενών

«Ο Καναδάς θρηνεί», «Σοκαρισμένη η κοινωνία» είναι μερικοί από τους τίτλους που έχουν επιλέξει τα καναδικά μέσα για να μεταφέρουν την είδηση ενός μακάβριου ευρήματος, το οποίο όπως και σχολίασε και ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έρχεται να θυμίσει ένα «επαίσχυντο» κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας. 

Μαζικός τάφος με τα πτώματα 215 παιδιών, ορισμένα από τα οποία υπολογίζεται ότι ήταν μόλις 3 ετών, βρέθηκε σε ένα κτίριο, που λειτουργούσε στις αρχές του 20ου αιώνα ως σχολείο για την «ενσωμάτωση των ιθαγενών».

Το Kamloops Indian Residential School είχε ανοίξει υπό τη διοίκηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το 1890 και έφτασε να έχει 500 μαθητές το 1950. Η κεντρική κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχό του το 1969 και το σχολείο έκλεισε οριστικά το 1978. 

Η ανακάλυψη του τάφου ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης Tk’emlups te Secwepemc First Nation, ο οποίος θύμισε ότι τόσο τον 19ο όσο και τον 20ο αιώνα παιδιά ιθαγενών εξαναγκάζονταν σε μία διαδικασία υποχρεωματικής ενσωμάτωσης όντας εσώκλειστα σε τέτοια σχολεία. Περισσότερα από 150.000 παιδιά απομακρύνθηκαν με τη βία από τις οικογένειές τους και τοποθετήθηκαν σε τέτοια σχολεία, όπου δεν επιτρεπόταν να μιλούν τη γλώσσα τους, ούτε να ακολουθούν τις παραδόσεις τους και συχνά έπεφταν θύματα κακομεταχείρισης. Έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 2008 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πολλά από αυτά δεν είχαν επιστρέψει ποτέ στο σπίτι ή την κοινότητά τους.

«Είναι μία επώδυνη υπενθυμίση ενός σκοτεινού και επαίσχυντου κεφαλαίου στην ιστορία της χώρας μας» είπε ο Καναδός πρωθυπουργός. 

Με πληροφορίες από BBC 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News