Κόσμος Παρασκευή 28/05/2021, 11:23
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αναγνώρισε ότι διέπραξε γενοκτονία στη Ναμίμπια – Πληρώνει 1,1 δισ. ευρώ

Γερμανία: Αναγνώρισε ότι διέπραξε γενοκτονία στη Ναμίμπια – Πληρώνει 1,1 δισ. ευρώ

Η Γερμανία αναγνώρισε και επισήμως ότι διέπραξε γενοκτονία την εποχή του εποικισμού στη Ναμίμπια και συμφώνησε να στηρίξει την ανάπτυξη της χώρας με ένα πρόγραμμα άνω του 1,1 δισ. ευρώ. 

Οι Γερμανοί έποικοι σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες Χερέρο και Νάμα στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μας, αναγνώρισε επισήμως ότι επρόκειτο για γεονοκτονία. «Υπό το φως της ιστορικής και ηθικής ευθύνης της Γερμανίας θα ζητήσουμε από τη Ναμίμπια και τους απογόνους των θυμάτων συγχώρεση» είπε ο κ. Μαας. Πρόσθεσε ότι σε «μία κίνηση αναγνώρισης του ανείπωτου πόνου που προκαλέσαμε, θα στηρίξουμε την ανάπτυξη της χώρας με ένα πρόγραμμα άνω του 1,1 δισ. ευρώ».

Οι ανακοινώσεις αυτές ήρθαν ύστερα από διαπραγματεύσεις πέντε ετών μεταξύ των δύο χωρών. Η χρηματοδότηση σύμφωνα με το BBC θα δοθεί σε ορίζοντα 30 ετών για επενδύσεις σε υποδομές, στον τομέα της υγείας και σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.  

Ορισμένοι παραδοσιακοί ηγέτες πάντως έχουν αρνηθεί να αποδεχθούν τη συμφωνία ως ανεπαρκή, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα. Υπενθυμίζεται ότ η Ναμίμπια ήταν υπό γερμανική κατοχή από το 1884 έως το 1915. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News