Κόσμος Πέμπτη 27/05/2021, 15:20
ΚΟΣΜΟΣ

Η τουρκική μαφία «απειλεί» τον Ερντογάν

Σοβαρές καταγγελίες από τον Τούρκο αρχι-μαφιόζο

Η τουρκική μαφία «απειλεί» τον Ερντογάν

Ό,τι δεν μπορούν να κάνουν οι εκλογές των τελευταίων ετών, φαίνεται ότι μπορεί να το κάνει η τουρκική μαφία, η οποία απειλεί την σταθερότητα της τουρκικής κυβέρνησης και πλήττει το προφίλ του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο de facto επικεφαλής του οργανωμένου εγκλήματος στη γειτονική χώρα, Σεντάτ Πέκερ, προχώρησε προσφάτως σε μια σειρά σοβαρών καταγγελιών εναντίον αρκετών κυβερνητικών βουλευτών.

Δημοσίευσε δε, τουλάχιστον πέντε βίντεο στο Youtube, τα οποία επιβεβαιώνουν την εμπλοκή υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) σε έκνομες και εγκληματικές ενέργειες. Το οπτικοακουστικό υλικό φέρεται να εμπλέκει άτομα από το στενό περιβάλλον του Ερντογάν σε εκβιασμούς, δολοφονίες, βιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών κι άλλες παράνομες πράξεις.

Παράλληλα, ο Πέκερ αποκάλυψε ότι τα τελευταία χρόνια η τουρκική κυβέρνηση τον προστάτευε από κάθε ποινική δίωξη, ενώ είχε λάβει ακόμη και αστυνομική συνοδεία, η οποία θα εγγυάται την ασφάλειά του.

Μάλιστα, έσπευσε να κατονομάσει τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ως τον άνθρωπο, ο οποίος τον βοήθησε να διαφύγει από την Τουρκία και να αποφύγει τη σύλληψη.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει αρνηθεί να διερευνήσει τους ισχυρισμούς του αρχι-μαφιόζου, με την αντιπολίτευση να αξιώνει την άμεση παραίτηση του Σοϊλού.

Ο Πέκερ, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2020 διέφυγε στο εξωτερικό, ήταν επί σειρά ετών ηγετική μορφή του τουρκικού υποκόσμου, έχοντας επανειλημμένως δικαστεί για μια σειρά αδικημάτων, από δολοφονίες έως απαγωγές.

«Μας προκαλεί θλίψη να βλέπουμε ορισμένους άθλιους και ανάξιους ανθρώπους της χώρας μας, να δέχονται βοήθεια από τη μαφία» δήλωσε προσφάτως ο Ερντογάν, «σπάζοντας» τη σιωπή που διατηρούσε σχετικά με τις καταγγελίες.

Όπως είναι εύλογο, οι ισχυρισμοί του Πέκερ έχουν πλήξει σημαντικά τις δημοσκοπικές επιδόσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με έρευνα του Metropoll, η αποδοχή του AKP βρίσκεται μόλις στο 27%, σημειώνοντας «βουτιά» 33 μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018.

Την ίδια ώρα, το σκάνδαλο φαίνεται ότι πλήττει και τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος απολαμβάνει μόλις το 40% της λαϊκής αποδοχής. Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, συγκεντρώνει μεγαλύτερο ποσοστό δημοφιλίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από DW

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News