Κόσμος Τετάρτη 26/05/2021, 21:23
ΚΟΣΜΟΣ

Eρντογάν: Αλλάζει τόνο απέναντι στην Ουάσιγκτον – Επενδυτική προσέγγιση

Eρντογάν: Αλλάζει τόνο απέναντι στην Ουάσιγκτον – Επενδυτική προσέγγιση

Σε μία εντυπωσιακή αλλαγή στάσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για μία «νέα εποχή» στις σχέσεις Αγκυρας – Ουάσιγκτον, που θα μπορούσε να ανοίξει μετά την επικείμενη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου. 

.Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με ηγετικά στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων, ο Ερντογάν τόνισε ότι «παρά την ένταση που προκάλεσε η δήλωση Μπάιντεν σχετικά με τα γεγονότα του 1915 και την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Λευκό Οίκο, η συνάντηση που θα έχουμε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ (14 Ιουνίου) θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή»

Σύμφωνα με ένα βίντεο που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, στελέχη από τις Boeing, Amazon, Microsoft, Kellogg, PepsiCo, Cisco, Procter & Gamble και Johnson & Johnson.

Μπάιντεν και Ερντογάν έχουν επικοινωνήσει μόνο μια φορά από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του, όταν ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Τούρκο πρόεδρο σε τηλφωνική τους συνομιλία στις 23 Απριλίου ότι θα χαρακτηρίσει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων, μια κίνηση που προκάλεσε την τουρκική καταδίκη.

Οι σχέσεις των δύο νατοϊκών συμμάχων παραμένουν επιδεινωμένες από το 2016 λόγω πολλών διαφορών.

Μεταξύ άλλων η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα, που εξόργισε την Ουάσινγκτον, η οποία σε απάντηση απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών αεροσκαφών F-35.

Όμως, καθώς η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να ρίξει τους τόνους με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ελπίδα να προσελκύσει νέους επενδυτές.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε στα στελέχη των αμερικανικών επιχειρήσεων τον στόχο να ανεβάσει σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, επιμένοντας στη σημασία της προώθησης «κοινών συμφερόντων».

Ευχαρίστησε τις αμερικανικές επιχειρήσεις που πιστεύουν στην Τουρκία και είπε ότι αναμένει από τις ΗΠΑ να επιδείξουν μια πιο εποικοδομητική στάση, σημειώνοντας ότι οι αμερικανικοί δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα παραμένουν πρόβλημα. Όπως είπε, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν στη Συρία και τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News