Κόσμος Τετάρτη 26/05/2021, 13:35
ΚΟΣΜΟΣ

Οι «τρελές» μετα-προεδρικές δαπάνες του Τραμπ

Οι «τρελές» μετα-προεδρικές δαπάνες του Τραμπ

Μπορεί να έχει περάσει πέντε μήνες μακριά από τον Λευκό Οίκο, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να λαμβάνει χρήματα από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, προκειμένου να πληρώνει μια σειρά πρώην αξιωματούχων, καθώς και αρκετές περιττές πολυτέλειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 12 Μαΐου, η αποζημίωση για τους βοηθούς του πρώην προέδρου των ΗΠΑ άγγιζε το συνολικό ποσό του 1,26 εκατ. δολαρίων. Κι αυτό, για ένα χρονικό διάστημα λιγότερο των πέντε μηνών.

Το συγκεκριμένο ποσό, ειδικότερα, αφορά την περίοδο, κατά την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι «ένοικος» του Λευκού Οίκου. Δηλαδή από τις 20 Ιανουαρίου του 2021. Μαζί μ’ αυτόν, φυσικά, και οι 17 πρώην βοηθοί και πρώην συνεργάτες, οι οποίοι εξακολουθούν να πληρώνονται πλουσιοπάροχα.

Η εν λόγω δυνατότητα παρέχεται από τον Νόμο περί Προεδρικής Μετάβασης, ο οποίος εξασφαλίζει σε απερχόμενους προέδρους και αντιπροέδρους κυβερνητικά κεφάλαια και διευκολύνσεις για την «εκκαθάριση των υποθέσεων στα γραφεία τους». Η παροχή διαρκεί περίπου έξι μήνες, μετά την αποχώρηση ενός προέδρου από τον Λευκό Οίκο.

Παρότι ο ίδιος είχε την επιλογή να απορρίψει τα συγκεκριμένα οφέλη, ο Τραμπ δεν το έπραξε και προχώρησε σε αποδοχή των δημόσιων χρημάτων, «βολεύοντας» ένα μεγάλο μέρος των πρώην συνεργατών τους.

Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο πρώην υπεύθυνος για τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ, ο οποίος θα λάβει για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου το ποσό των 107.000 δολαρίων. Με τα συγκεκριμένα χρήματα δε, εκτιμάται ότι ίδρυσε το «America First Legal», μια συντηρητική οργάνωση, η οποία έχει ως στόχο τη δικαστική εξόντωση των «ριζοσπαστικών προοδευτικών».

Πέραν όμως, των εξαψήφιων μισθών, η μεταβατική ομάδα του Τραμπ χρεώνει τους φορολογούμενους και με αρκετά περιττά έξοδα, όπως για παράδειγμα ένα πλαστικό κάλυμα, το οποίο τοποθετήθηκε κάτω από την καρέκλα του πρώην προέδρου, προκειμένου να μην προκαλούνται φθορές στο πάτωμα. Το κόστος ανήλθε σε σχεδόν 75 δολάρια.

Παράλληλα, αγοράστηκαν τέσσερα μελάνια εκτυπωτή, αξίας σχεδόν 400 δολαρίων, καθώς και ένα πακέτο με χαρτικά είδη, αξίας 34.700 δολαρίων. Στο εν λόγω πακέτο, υπήρχαν κάρτες, στις οποίες ήταν χαραγμένα τα αρχικά DJT (Donalnd John Trump) και MT (Melania Trump).

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News