Κόσμος Δευτέρα 24/05/2021, 12:14
ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Μήπως τελικά διέφυγε από το εργαστήριο της Γουχάν;

Οι αποκαλύψεις της Wall Street Journal επαναφέρουν το σενάριο

Κορωνοϊός: Μήπως τελικά διέφυγε από το εργαστήριο της Γουχάν;

Τρεις επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιολογίας στη Γουχάν της Κίνας αρρώστησαν αρκετά τον Νοέμβριο του 2019 ώστε να εισαχθούν στο νοσοκομείο, αποκαλύπτει για πρώτη φορά η Wall Street Journal, ενισχύοντας το σενάριο ότι ο κορωνοϊός διέφυγε από το συγκεκριμένο εργαστήριο.

Οι πληροφορίες προέρχονται από απόρρητη έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και δείχνουν ότι αρκετοί από τους ερευνητές του εργαστηρίου, όπου μελετώνται κορωνοϊοί και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί, εμφάνισαν το φθινόπωρο του 2019 συμπτώματα που μοιάζουν τόσο με εκείνα της Covid-19 όσο και με της εποχικής γρίπης.

Σημειώνεται ότι η αποκάλυψη γίνεται λίγο πριν από τη συνάντηση της επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που θα συζητήσει την επόμενη φάση της έρευνας για την προέλευση του κορωνοϊού.

Οι επιδημιολόγοι πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός άρχισε να κυκλοφορεί στην πόλη της Γουχάν γύρω στον Νοέμβριο του 2019, με το Πεκίνο να δηλώνει ότι το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα ήταν ένας άνδρας που αρρώστησε στις 8 Δεκεμβρίου του 2019. 

Η Κίνα, πάντως, έχει αρνηθεί κατ΄ επανάληψη ότι ο ιός διέφυγε από κάποιο εργαστήριό της. Άλλωστε, η ομάδα του ΠΟΥ που ερευνά το θέμα κατέληξε τον Φεβρουάριο, έπειτα από επίσκεψη στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, ότι η διαρροή από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανο σενάριο.

Αντίθετα, το Πεκίνο έχει ισχυριστεί ότι ο ιός θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει εκτός της Κίνας, ενδεχομένως στο εργαστήριο της στρατιωτικής βάσης Fort Detrick στο Μέριλαντ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News