Κόσμος Κυριακή 23/05/2021, 19:22
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Πολωνία και Λιθουανία ζητούν άμεσες κυρώσεις κατά του Μινσκ

«Κρατική τρομοκρατία» χαρακτηρίζει η Πολωνία την εκτροπή του αεροσκάφους

Λευκορωσία: Πολωνία και Λιθουανία ζητούν άμεσες κυρώσεις κατά του Μινσκ

Τόσο η Πολωνία όσο και η Λιθουανία ζητούν την επιβολή άμεσων κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διεξαχθεί αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες. 

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα απαίτησε την απελευθέρωση του Λευκορώσου ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Ρόμαν Προτάσεβιτς.

Διαβάστε επίσης: «Θρίλερ» σε πτήση από Αθήνα προς Λιθουανία με Λευκορώσο αντιφρονούντα

Η πτήση της Ryanair έλαβε εντολή να προσγειωθεί εξαναγκαστικά, τόνισε ο πρόεδρος σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Καλώ τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσουν αμέσως στην απειλή που έθεσε στη διεθνή πολιτική αεροπορία το καθεστώς της Λευκορωσίας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει αμέσως βήματα ώστε αυτό να μην επαναληφθεί», ανέφερε ο Λιθουανός πρόεδρος.

Διαβάστε ακόμη: Σε επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους το ΥΠΕΞ

Υποσχέθηκε ότι θα συζητήσει το θέμα αύριο, Δευτέρα, σε σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Η προεδρική σύμβουλος Άστα Σκαϊσγκιράιτε είπε πως η επιχείρηση για την εκτροπή του αεροσκάφους που μετέφερε περίπου 170 ανθρώπους από 12 χώρες φαίνεται πως ήταν προσχεδιασμένη.

Όπως είπε οι λευκορωσικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ποιος επέβαινε στο αεροπλάνο, το οποίο αναγκάστηκε να προσγειωθεί με τη βοήθεια ενός μαχητικού MIG-29. Ο Προτάσεβιτς ζούσε στο Βίλνιους από τον Νοέμβριο, είπε η προεδρική σύμβουλος.

Πολωνία: «Κρατική τρομοκρατία» η εκτροπή του αεροσκάφους

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, χαρακτήρισε ως «κρατική τρομοκρατία» τη σύλληψη του Προτάσεβιτς.

«Καταδικάζω με τον εντονότερο τρόπο τη σύλληψη του Ρομάν Προτάσεβιτς από τις αρχές της Λευκορωσίας, μετά την εκτροπή μιας επιβατικής πτήσης της Ryanair. Αυτό το πράγμα είναι εγκληματική, κρατική τρομοκρατία», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Μοραβιέτσκι πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συζητηθεί αύριο Δευτέρα, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία.

Εξηγήσεις ζητά το Βερολίνο από Λευκορωσία 

Η Γερμανία ζήτησε από τη Λευκορωσία να δώσει «αμέσως» εξηγήσεις γιατί διέταξε ένα αεροσκάφος της Ryanair που κατευθυνόταν στη Λιθουανία να προσγειωθεί στο Μινσκ.

«Χρειαζόμαστε μια άμεση εξήγηση από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας για την εκτροπή της πτήσης, που βρισκόταν εντός της ΕΕ, και τη φερόμενη σύλληψη ενός δημοσιογράφου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίγκελ Μπέργκερ.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας, στο αεροσκάφος επέβαινε ο αντιφρονών μπλόγκερ Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Μινσκ.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters, AFP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News