Κόσμος Κυριακή 23/05/2021, 15:27
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ανοίγουν ξανά τα σύνορα για μικρές ομάδες ξένων τουριστών

Στο πλαίσιο μιας χαλάρωσης των περιορισμών Covid, η κυβέρνηση θα αρχίσει να επιτρέπει την είσοδο μικρών ομάδων τουριστών

Ισραήλ: Ανοίγουν ξανά τα σύνορα για μικρές ομάδες ξένων τουριστών

Το Ισραήλ άνοιξε και πάλι τα σύνορά του στους ξένους τουρίστες σήμερα Κυριακή μετά από μια μείωση του αριθμού μολύνσεων Covid-19, αναφέροντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αρχίσουν να καταφθάνουν επισκέπτες καθώς και για να αναζωογονηθεί η τουριστική βιομηχανία.

Στο πλαίσιο μιας χαλάρωσης των περιορισμών κατά του νέου κορωνοϊού, η κυβέρνηση προχώρησε με το σχέδιό της να αρχίσει να επιτρέπει την είσοδο μικρών ομάδων τουριστών από χώρες που χρησιμοποιούν εμβόλια τα οποία έχει εγκρίνει.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ – Γάζα: Ο ΟΗΕ ζητά να τηρηθεί πλήρως η εκεχειρία

Επιπλέον, ξένες αεροπορικές εταιρείες επαναλαμβάνουν τις πτήσεις που είχαν αναστείλει όταν Παλαιστίνιοι μαχητές άρχισαν να εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Η κατάπαυση του πυρός, η οποία ξεκίνησε να ισχύει από τα ξημερώματα της Παρασκευής, οδήγησε στο να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, βοηθώντας έτσι τη χώρα να καταφέρει να εκπληρώσει τον στόχο της για εφαρμογή του σχεδίου από σήμερα.

Όμως η εγγραφή για το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού ξεκίνησε μόλις την περασμένη εβδομάδα και έτσι ο αριθμός των επισκεπτών θα είναι αρχικά περιορισμένος.

«Δεν είναι πιθανό οι πρώτες ομάδες να φθάσουν πριν από τις αρχές Ιουνίου», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού.

Ο τουρισμός το 2019 έφθασε στο ύψος ρεκόρ των 4,55 εκατ. επισκεπτών, ενισχύοντας με 23 δισεκ. σέκελ (7,1 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) στην οικονομία του Ισραήλ, κυρίως μέσω μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Βάσει ενός πιλοτικού προγράμματος που αναμένεται να συνεχιστεί έως τις 15 Ιουνίου, το Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως σε επισκέψεις 20 ομάδων πέντε έως 30 τουριστών από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γερμανία.

Άλλες 20 ομάδες επιλέχθηκαν να είναι σε κατάσταση αναμονής αν κάποιος από τους πρώτους 20 ταξιδιωτικούς πράκτορες δεν ανταποκριθεί στους όρους του Ισραήλ.

Η υπουργός Τουρισμού Όριτ Φάρκας-Χακόχεν δήλωσε πως το υπουργείο εργάζεται προκειμένου να επιτρέψει σε περισσότερους τουρίστες να εισέλθουν ώστε να «αποκαταστήσει την τουριστική βιομηχανία και να φέρει ξανά πίσω στη δουλειά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένου».

Οι αρχές του Ισραήλ πιστεύουν πως το να περιορίσουν αρχικά τον τουρισμό σε μικρές ομάδες είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξουν και να συγκρατήσουν την εξάπλωση της Covid-19, ιδιαίτερα των νέων μεταλλάξεων του ιού.

Το σχέδιο είναι να αυξηθεί ο αριθμός των ομάδων τον Ιούνιο και να επιτραπεί σε μεμονωμένους τουρίστες να αρχίσουν να έρχονται τον Ιούλιο.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να δείξουν αρνητικό τεστ PCR πριν από την πτήση και να υποβληθούν σε τεστ και κατά την άφιξη.

Το Ισραήλ έχει εμβολιάσει πλήρως περίπου το 55% του πληθυσμού του και τα περιστατικά μολύνσεων έχουν πέσει κατακόρυφα.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ο πρόεδρος της ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας El Al Νταβίντ Μπρόντετ είπε σήμερα ότι θα παραιτηθεί.

Η κυβέρνηση ενέκρινε πακέτο διάσωσης ύψους 210 εκατ. δολαρίων για την El Al αυτόν τον μήνα υπό τον όρο μεγάλων μειώσεων των δαπανών και εισφοράς περισσότερων χρημάτων από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News