Κόσμος Σάββατο 22/05/2021, 22:35
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ – Γάζα: Ο ΟΗΕ ζητά να τηρηθεί πλήρως η εκεχειρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε να τηρηθεί πλήρως η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς

Ισραήλ – Γάζα: Ο ΟΗΕ ζητά να τηρηθεί πλήρως η εκεχειρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε το Σάββατο να τηρηθεί πλήρως η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στην πρώτη ομόφωνη ανακοίνωσή του αφότου ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, στις 10 Μαΐου.

Οι 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου «χαιρετίζουν την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός» και «αναγνωρίζουν το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Αίγυπτος» καθώς και άλλες χώρες της περιοχής, αναφέρει το κείμενο αυτό που εγκρίθηκε και από τις ΗΠΑ, αφού διαγράφηκε μία παράγραφος σχετικά με την καταδίκη των βιαιοτήτων.

Η Ουάσιγκτον είχε μέχρι τώρα απορρίψει τρία ψηφίσματα καθώς και ένα σχέδιο απόφασης που υπέβαλε η Γαλλία και το οποίο απαιτούσε «τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών» και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την πλήρη τήρηση της κατάπαυσης του πυρός», αναφέρει αυτό το κείμενο που προτάθηκε από την Κίνα, τη Νορβηγία και την Τυνησία, προσθέτοντας μόνο ότι οι χώρες μέλη εκφράζουν τη λύπη τους για τις απώλειες αμάχων λόγω των συγκρούσεων.

Οι Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές καταβάλλουν προσπάθειες και σήμερα για να ισχυροποιήσουν την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Γάζα, ενώ οι υπηρεσίες αρωγής κάνουν έκκληση να επικρατήσει ηρεμία ώστε να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα, έπειτα από 11 ημέρες συγκρούσεων.

Η εκεχειρία, που ξεκίνησε να ισχύει από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, δεν είχε παραβιαστεί μέχρι αργά το απόγευμα Σήμερα, επιτρέποντας έτσι στις αρχές και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να αρχίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών. Παρά την αντιπαράθεση μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και Παλαιστίνιων διαδηλωτών στην Ιερουσαλήμ, την Παρασκευή, δεν υπάρχουν αναφορές για εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα ή για ισραηλινά πλήγματα στον θύλακα.

Οι ρουκέτες που εκτόξευε η Χαμάς και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις παρέλυσαν τις πόλεις στο νότιο Ισραήλ κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών και προκάλεσαν πανικό, όχι όμως και τόσο εκτεταμένες ζημιές όσο εκείνες στη Γάζα.

Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το κόστος της ανοικοδόμησης θα ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters, AFP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News