Κόσμος Σάββατο 22/05/2021, 21:52
ΚΟΣΜΟΣ

ΛΔ Κονγκό: Εξερράγη το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο – «Δεν απειλείται» η πόλη Γκόμα (βίντεο)

Το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο είναι ένα από τα πιο ενεργά στον κόσμο

ΛΔ Κονγκό: Εξερράγη το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο – «Δεν απειλείται» η πόλη Γκόμα (βίντεο)

Το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο, το οποίο είναι ένα από τα πιο ενεργά στον κόσμο, εξερράγη αιφνιδιαστικά σήμερα όπως ανέφερε ηφαιστειολόγος από την πόλη Γκόμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

«Βλέπω σιντριβάνια λάβας», είπε ο Ντάριο Τεντέσκο. «Προς το παρόν δεν εκκενώνονται» τα γύρω χωριά, δήλωσε, τονίζοντας ότι δεν αναμένει να απειληθεί η Γκόμα.

Το Νιραγκόνγκο ενεργοποιήθηκε για τελευταία φορά το 2002. Τότε σκοτώθηκαν 250 άνθρωποι και 120.000 έμειναν άστεγοι, αφού η λάβα έφτασε μέχρι την Γκόμα. Σύμφωνα με τον Τεντέσκο, η ροή της λάβας είναι από τις πιο γρήγορες στον κόσμο.

Ανταποκριτής του AFP ανέφερε ότι βλέπει κόκκινες λάμψεις στην κορυφή του όρους με ύψος 3.470 μέτρα. Μια μυρωδιά θείου έχει απλωθεί στην πόλη, η οποία βρίσκεται στη νότια πλαγιά του βουνού, στις όχθες της λίμνης Κίβου.

Οι ηφαιστειολόγοι ανησυχούσαν επειδή η δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία πέντε χρόνια στο Νιραγκόνγκο είναι παρόμοια με εκείνη που είχε καταγραφεί πριν από τις εκρήξεις του 1977 και του 2002.

Ωστόσο, οι επιστήμονες του Παρατηρητήριου Ηφαιστείων της Γκόμα (OVG) δυσκολεύονταν να κάνουν τακτικούς ελέγχους αφότου η Παγκόσμια Τράπεζα περιέκοψε τη χρηματοδότησή τους λόγω καταγγελιών για κατάχρηση πόρων.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters, AFP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News