Κόσμος Παρασκευή 21/05/2021, 21:16
ΥΓΕΙΑ

Διεθνής Διάσκεψη για την Υγεία: Εμβόλια πέρα από εθνικά σύνορα

Διεθνής Διάσκεψη για την Υγεία: Εμβόλια πέρα από εθνικά σύνορα

Την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα άρουν σύντομα τα εμπόδια στις εξαγωγές εμβολίων για να μπορέσουν να βοηθούν και οι φτωχότερες χώρες, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μετά το πέρας της Διεθνούς Διάσκεψης για την Υγεία. 

«Η πανδημία του κορωνοϊού απέδειξε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα εθνικά σύνορα, αν θέλουμε να κερδίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας. Το κύριο πνεύμα της διακήρυξης της Ρώμης περιλαμβάνει την αναφορά σε μια σειρά από αρχές, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι καλύτερα, για την όποια μελλοντική πανδημία», τόνισε ο Ντράγκι.

Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν αποκλείεται, στο μέλλον, η διακήρυξη της Ρώμης να πρέπει να μετατραπεί σε συνθήκη, με δεσμευτικότερους όρους σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα, τέλος, η κίνηση των φαρμακευτικών εταιριών με στόχο την βοήθεια των φτωχότερων χωρών, να επιτρέψει, σε ένα βαθμό, να ξεπεραστεί -εκ των πραγμάτων- η συζήτηση που αφορά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και να προσφέρει μια ουσιαστική απάντηση σε εκατομμύρια ανθρώπους που την χρειάζονται άμεσα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν σκευάσματα, κατά του κορωνοϊού, δεσμεύθηκαν να προσφέρουν, μέχρι το τέλος του 2021, 1,3 δισ. δόσεις εμβολίων στις φτωχότερες χώρες και σε εκείνες με μεσαίο εισόδημα. Στις πρώτες η παροχή εμβολίων θα είναι σε τιμή κόστους, στις δεύτερες με μειωμένο κόστος. Εντός του 2022 θα προστεθούν, συνολικά, άλλα 2,2 δισ. δόσεις.

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική, δημόσια δέσμευση», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία θέλησε να υπογραμμίσει ότι με την Διακήρυξη της Ρώμης απορρίπτονται οι απαγορεύσεις στην εξαγωγή εμβολίων, όπως και η εθνικιστική προσέγγιση των υγειονομικών προβλημάτων.

«Πρόκειται για δεσμεύσεις υπέρ μιας ενιαίας υγείας, υπέρ ενός συστήματος υγείας», είπε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάϊεεν, η οποία είναι πεπεισμένη ότι «η σημερινή ημέρα είναι ιστορική, διότι στις αρχές που υιοθετήθηκαν, συγκλίνουν όλες οι χώρες της G 20».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News