Κόσμος Παρασκευή 21/05/2021, 07:30
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Τέλος στην 10ημερη αιμοτοχυσία – Σε εφαρμογή η κατάπαυση πυρός

Γάζα: Τέλος στην 10ημερη αιμοτοχυσία – Σε εφαρμογή η κατάπαυση πυρός

Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς έχει τεθεί επίσημα σε εφαρμογή από τα ξημερώματα. Η ελπίδα όλων είναι ότι πρόκειται για το οριστικό τέλος στην 10ημερη αιματοχυσία που άφησε πίσω της τουλάχιστον 244 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.   

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες πανηγυρισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Αρκετοί Παλαιστίνιοι βρήκαν στους δρόμους, ενώ από μεγάφωνα ακούγονταν μηνύματα που χαιρέτιζαν τη «νίκη της αντίστασης επί της κατοχής στη μάχη το Ξίφος Ιερουσαλήμ’».

Η εκεχειρία είναι πάντως εύθραυστη. Και οι δύο πλευρές έχουν διαμηνύσει πως θα ανταποδώσουν εάν η συμφωνία παραβιαστεί από την άλλη πλευρά. Η Αίγυπτος, η οποία μεσολάβησε για να κλειστεί η συμφωνία, ενημέρωσε πως θα αναπτύξει δύο αντιπροσωπείες για να επιτηρούν την εφαρμογή της.

Υπενθυμίζεται ότι αφότου άνοιξε ο νέος κύκλος βίας στις 10 Μαΐου έχουν πέσει νεκροί 232 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 65 παιδιά και 39 γυναίκες, ενώ 1.900 έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες. 

Στο Ισραήλ οι νεκροί είναι 12 ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται με τραύματα μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες που προκάλεσαν πανικό, ωθώντας κόσμο να τρέχει στα καταφύγια.

Τζο Μπάιντεν: Αληθινή ευκαιρία 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι η κατάπαυση πυρός προσφέρει «αληθινή ευκαιρία» να υπάρξει πρόοδος προς την ειρήνη.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν, τόσο οι μεν όσο και οι δε, να ζουν με ασφάλεια και να χαρούν ένα νέο επίπεδο ελευθερίας, ευημερίας και δημοκρατίας», είπε ο κ. Μπάιντεν στη διάρκεια σύντομου διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο.

«Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει τις διακριτικές αλλά αποφασιστικές διπλωματικές προσπάθειες για να επιτύχουμε τον στόχο αυτό», συνέχισε.

«Είμαι πεπεισμένος πως μας παρουσιάζεται αληθινή ευκαιρία να προχωρήσουμε και δεσμεύομαι να εργαστώ ως προς αυτό», ανέφερε ακόμη.

Όπως έγινε γνωστό ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, θα κάνει περιοδεία στη Μέση Ανατολή «τις προσεχείς ημέρες». 

«Θα ταξιδέψω στην περιφέρεια τις προσεχείς ημέρες και ανυπομονώ να συναντήσω τον υπουργό Εξωτερικών (του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι) και άλλους αξιωματούχους, Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους και (χωρών) της περιφέρειας», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν σε ανάρτησή του στο Twitter. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News