Κόσμος Πέμπτη 20/05/2021, 19:01
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Κατάπαυση του πυρός αποφασίζει το Ισραήλ

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων

Γάζα: Κατάπαυση του πυρός αποφασίζει το Ισραήλ

Έτοιμη να αποδεχθεί το σχέδιο άμεσης κατάπαυσης του πυρός είναι η ισραηλινή κυβέρνηση, θέτοντας ένα «τέλος» στους πολυήμερους βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίοι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες παιδιά.

Πηγές από το περιβάλλον της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ επιβεβαίωσαν πριν από λίγο την ύπαρξη εκεχειρίας, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί αμέσως μετά την εν εξελίξει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Μάλιστα, για την εν λόγω εξέλιξη έχει ήδη ενημερωθεί η Αίγυπτος, η οποία συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων.

Από την πλευρά της, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, συμφώνησε να στηρίξει κάθε προσπάθεια για την άμεση εκεχειρία.

Υπενθυμίζεται ότι οι βομβαρδισμοί της Γάζας ξεκίνησαν στις 10 Μαΐου, με τουλάχιστον 232 Παλαιστινίους να έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσα στους οποίους 65 παιδιά και 39 γυναίκες. Ακόμη 1.900 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Την ίδια ώρα, από τις ρουκέτες της παλαιστινιακής Χαμάς έχουν σκοτωθεί 12 Ισραηλινοί, ανάμεσα στους οποίους και δύο παιδιά. Εκατοντάδες δε, θεωρούνται οι τραυματίες πολίτες.

Το νέο αιματοκύλισμα, το χειρότερο των τελευταίων ετών, ξεκίνησε μετά τις αντιδράσεις των Παλαιστινίων για την επέκταση των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη, μια τακτική του Τελ Αβίβ, η οποία έχει τύχει της καταδίκης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC, Al Jazeera 

Θέλετε να μαθαίνετε άμεσα και έγκυρα όλα τα τελευταία νέα; Εγγραφείτε στο newsletter του moneyreview

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News