Κόσμος Τετάρτη 19/05/2021, 16:54
ΕΜΒΟΛΙΟ

Η αφρικανική χώρα που έκαψε σχεδόν 20.000 δόσεις της AstraZeneca

Τι ακριβώς συνέβη

Η αφρικανική χώρα που έκαψε σχεδόν 20.000 δόσεις της AstraZeneca

Στην καύση 19.610 ληγμένων δόσεων του εμβολίου της AstraZaneca προχώρησαν οι υγειονομικές αρχές του Μαλάουι στην ανατολική Αφρική, σε μια προσπάθεια να τονώσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τα εμβόλια κατά της Covid-19.

H χώρα είχε λάβει περίπου 102.000 δόσεις του βρετανικού εμβολίου στις 26 Μαρτίου, αλλά μέχρι την ημερομηνία λήξης της συγκεκριμένης παρτίδας, δηλαδή έως τις 13 Απριλίου, είχε χρησιμοποιηθεί σχεδόν το 80%.

Έτσι, το εναπομείναν 20%, δηλαδή περίπου 20.000 δόσεις, αποφασίστηκε να καταστραφούν, με τις ιατρικές αρχές να εξηγούν ότι τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης υπερβαίνουν τους κινδύνους, καθώς ενισχύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Κι αυτό, διότι λίγες ημέρες μετά τις 13 Απριλίου, άρχισε να κυκλοφορεί η φήμη περί ύπαρξης ληγμένων εμβολίων, γεγονός το οποίο οδήγησε αρκετούς ανθρώπους στην απόφαση να απέχουν από την εμβολιαστική εκστρατεία.

«Θα ήθελα να εμβολιαστώ, αλλά πόσο σίγουρος είμαι ότι δεν θα μου δώσουν ληγμένο εμβόλιο» δήλωσε στο BBC επιχειρηματίας, ο οποίος διαθέτει κατάστημα υποδημάτων στην πρωτεύουσα Λιλόνγκουε.

Όσον αφορά το ερώτημα γιατί ξέμειναν οι περίπου 20.000 δόσεις, οι υγειονομικές αρχές του Μαλάουι παρέπεμψαν στη δυσκολία που είχαν να πείσουν τους ενήλικους πολίτες να προσέλθουν να εμβολιαστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύνολο 18 εκατ. κατοίκων, η αφρικανική χώρα έχει καταγράψει 34.232 κρούσματα και 1.153 θανάτους, αν και οι πραγματικοί αριθμοί εικάζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτεροι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News