Κόσμος Τετάρτη 19/05/2021, 07:05
ΚΟΣΜΟΣ

Ποινική η έρευνα για τον Trump Organization

Ποινική η έρευνα για τον Trump Organization

Σε ποινική εξελίχθηκε η έρευνα για τον επιχειρηματικό όμιλο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, Trump Organization. Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης ο όμιλος ερευνάται για «εγκληματική συμπεριφορά». 

Η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης ενημέρωσε τον Trump Organization ότι η έρευνα που διενεργεί σε βάρος του έχει πλέον προσλάβει ποινική φύση και δεν είναι πια υπόθεση του αστικού δικαίου.

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Λετίσια Τζέιμς εξέτασε τις οικονομικές συναλλαγές του πρώην Ρεπουμπλικανικού προέδρου πριν αναλάβει το αξίωμα. Άνοιξε την έρευνα ως υπόθεση του αστικού δικαίου τον Μάρτιο του 2019 στη βάση καταγγελιών ότι ο Τραμπ είχε διογκώσει την αξία των περιουσιακών του στοιχείων στις τράπεζες όταν ζητούσε δάνεια και την υποτίμησε για να μειώσει τους φόρους του. Δεν έχει διευκρινιστεί έως τώρα τι άλλαξε τον χαρακτήρα της έρευνας ή εάν ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος μπορεί να εμπλακεί προσωπικά σε οποιουσδήποτε ισχυρισμούς.

Παράλληλα ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Σάιρους Βανς, ο οποίος έχει εκλεγεί με τους Δημοκρατικούς, διενεργεί έρευνα για τις επιχειρηματικές δοσοληψίες του Τραμπ. Το γραφείο του Βανς έχει αναφέρει σε δικόγραφα που έχει καταθέσει πως διενεργεί έρευνα για «πιθανόν εκτεταμένη και παρατεταμένη εγκληματική συμπεριφορά» από πλευράς του ομίλου του πρώην προέδρου, πιο συγκεκριμένα φορολογική και ασφαλιστική απάτη και παραχάραξη εγγράφων της επιχείρησης.

Η έρευνα του Σάιρους Βανς είχε αρχίσει όταν ο πρώην δικηγόρος και εξ απορρήτων συνεργάτης του Τραμπ, ο Μάικλ Κόεν, αποκαλύφθηκε πως είχε πληρώσει πριν από τις εκλογές του 2016 δύο γυναίκες που έλεγαν πως είχαν σεξουαλικές συνευρέσεις με τον μεγιστάνα για να εξαγοραστεί η σιωπή τους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News