Κόσμος Δευτέρα 17/05/2021, 10:25
ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία η εργασία πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα

ΠΟΥ: Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία η εργασία πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα

Η εργασία πάνω από 55 ώρες εβδομαδιαίως αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων, τάση που μπορεί να επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η πρώτη παγκόσμια έρευνα για τους θανάτους που οφείλονται στις πολλές ώρες εργασίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment Intenational, έδειξε ότι 745.000 άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακές παθήσεις εξαιτίας των πολλών ωρών που εργάζονταν το 2016. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε αύξηση σχεδόν 30% σε σχέση με το 2000.

«Η εργασία 55 ωρών ή και περισσότερων την εβδομάδα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία», δήλωσε η Μαρία Νέιρα διευθύντρια του τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε με αυτά τα στοιχεία είναι να προωθήσουμε περισσότερες ενέργειες, περισσότερη προστασία για τους εργαζόμενους», πρόσθεσε.

Η κοινή μελέτη του ΠΟΥ και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) έδειξε ότι οι περισσότεροι θάνατοι αφορούσαν άνδρες (ποσοστό 72%) μεσήλικες ή μεγαλύτερων ηλικιών. Έδειξε επίσης ότι οι άνθρωποι που ζουν στη νοτιοανατολική Ασία και την περιοχή του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού – μια περιοχή στην οποία περιλαμβάνονται η Κίνα, η Αυστραλία και η Ιαπωνία – πλήττονται περισσότερο. Βάσει της έρευνας, που εξέτασε δεδομένα από 194 χώρες, όσοι εργάζονται 55 ώρες την εβδομάδα ή περισσότερο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε ποσοστό 35% και αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού επεισοδίου σε ποσοστό 17%, σε σχέση με με όσους εργάζονται 35 με 40 ώρες την εβδομάδα.

Η μελέτη αφορούσε την περίοδο 2000-2016, επομένως δεν συμπεριέλαβε τις συνθήκες εργασίας εν μέσω της πανδημίας. Αξιωματούχοι του ΠΟΥ σημείωσαν πάντως ότι η αύξηση της τηλεργασίας και η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση λόγω κορωνοϊού ενδέχεται να έχουν αυξήσει τους κινδύνους. «Η πανδημία επιταχύνει τις εξελίξεις που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τάσεις που οδηγούν σε αυξημένες ώρες εργασίας», υπογράμμισε ο ΠΟΥ, εκτιμώντας ότι τουλάχιστον το 9% των ανθρώπων εργάζονται πάρα πολλές ώρες.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News