Κόσμος Κυριακή 16/05/2021, 13:08
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία βγαίνει σιγά – σιγά από το lockdown

Άρση μερικών μέτρων από τη Δευτέρα

Η Τουρκία βγαίνει σιγά – σιγά από το lockdown

Την έναρξη της «χαλάρωσης» των περιοριστικών μέτρων από αύριο, Δευτέρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, σε συνέχεια της εξαγγελίας του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για άρση των περισσότερων μέτρων εντός του Ιουνίου.

Το αυστηρό lockdown επιβλήθηκε στη γειτονική χώρα πριν από 2,5 εβδομάδες, ως απόρροια της εκτίναξης των ημερήσιων κρουσμάτων σε άνω των 60.000, ένα από τα υψηλότερα μεγέθη παγκοσμίως. Μάλιστα, η «εκρηξη» της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση του Grand Prix της Κωνσταντινούπολης, όπως και την αλλαγή έδρας του τελικού του Champions League (σ.σ. θα γίνει στη Λισαβόνα). 

Στο πλαίσιο της σταδιακής επιστροφής στην ομαλότητα, η οποία επιβάλλεται περισσότερο για λόγους κοινωνικής εκτόνωσης και λιγότερο για υγειονομικούς λόγους, από τη Δευτέρα θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ωστόσο, από τις 9.00 το βράδυ έως τις 5.00 τα ξημερώματα θα εφαρμόζεται καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Το ίδιο θα ισχύει και τα Σαββατοκύριακα, όταν οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στις οικίες τους όλο το 24ωρο.

Την ίδια ώρα, από τη Δευτέρα θα επιτραπεί η εν μέρει επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης, αποκλειστικά και μόνο για delivery και takeaway. Τα εμπορικά κέντρα δε, θα λειτουργούν κανονικά, ενώ χώροι αθλητισμού και κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστοί. 

Την τελευταία εβδομάδα, άλλωστε, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων υποχώρησε σε 11.000, με το 13% του πληθυσμού (10,8 εκατ. άτομα) ταυτόχρονα, να έχει πλήρως εμβολιαστεί. Ακόμη 14,9 εκατ. άτομα έχουν λάβει τουλάχιστον τη μία δόση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News