Κόσμος Σάββατο 15/05/2021, 12:20
ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ειδικοί στις ΗΠΑ: Μην εμβολιάσετε τώρα τα παιδιά, δωρίστε τα στις φτωχές χώρες

Ειδικοί στις ΗΠΑ: Μην εμβολιάσετε τώρα τα παιδιά, δωρίστε τα στις φτωχές χώρες

Έντονη συζήτηση έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό των ΗΠΑ, μετά το «πράσινο» φως στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών. Κι αυτό, διότι αρκετοί πιστεύουν ότι πριν τον εμβολιασμό των νέων ανθρώπων, προέχει ο εμβολιασμός των ευάλωτων πληθυσμών στις φτωχότερες χώρες, καθώς μόνο έτσι θα επέλθει το «τέλος» της πανδημίας

«Δεν είναι δίκαιο οι νεότεροι στις πλούσιες χώρες να εμβολιάζονται πριν τους υγειονομικούς υπαλλήλους ή τους ηλικιωμένους των φτωχώτερων χωρών» είχε υποστηρίξει τον περασμένο Ιανουάριο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σήμερα, περίπου πέντε μήνες αργότερα, περισσότερο από το 50% του αμερικανικού πληθυσμού έχει κανει τουλάχιστον τη μία δόση. Όμως, η εμβολιαστική πρόοδος σε αρκετές χώρες του κόσμου, ιδίως όσες είναι χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος, είναι εξαιρετικά αργή, με αποτέλεσμα οι ευάλωτοι πληθυσμοί να παραμένουν εκτεθειμένοι έναντι του κορωνοϊού.

Στην Ινδία, για παράδειγμα, όπου ο ιός διασπείρεται ταχύτατα, λιγότερο από το 10% του πληθυσμού έχει λάβει έστω και τη μία δόση του εμβολίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, αρκετοί ειδικοί ζητούν το εξής απλό: «Δεν χρειάζεται να εμβολιάσεις όλο τον πληθυσμό, και ιδίως τους νέους και υγιείς, προτού στείλεις εμβόλια στο εξωτερικό». Γι’ αυτόν τον λόγο, εξάλλου, υπάρχει και ο μηχανισμός COVAX του ΠΟΥ, ο οποίος αφορά την ηθική υποχρέωση των πλούσιων χωρών να προμηθεύουν με εμβόλια τα φτωχότερα κράτη. 

Παίρνοντας θέση στο ζήτημα, ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα πρέπει και μπορεί να πράξει και τα δύο. Δηλαδή και να εμβολιάσει τους νέους ανθρώπους, αλλά και να στείλει εμβολιαστική βοήθεια στο εξωτερικό. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, Κάθλιν Νιεζίλ, η οποία διαμήνυσε ότι ο εμβολιασμός των εφήβων δεν αποκλείει τη δυνατότητα αποστολής επαρκών δόσεων στο εξωτερικό. 

Από την άλλη πλευρά, πάντως, η Ερλίντα Ουλόα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, διαμήνυσε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά ζητήματα. «Τα παιδιά 12 έως 15 ετών θα πρέπει να εμβολιαστούν, εφόσον αυτό προτείνεται. Είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Αλλά από ηθικής άποψης, αν έχουμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες εμβολιασμού στο εξωτερικό, τότε πρέπει να το πράξουμε». 

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι νέοι δεν πρέπει να εμβολιαστούν. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, δεδομένου ότι προέχει η επίσπευση των εμβολιασμών στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, όπου η πανδημία μαίνεται ανεξέλεγκτη. Μόνο έτσι, εξάλλου, η παγκόσμια κοινότητα θα καταφέρει να δώσει ένα οριστικό «τέλος» στην υγειονομική κρίση.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News