Κόσμος Σάββατο 15/05/2021, 08:07
ΚΟΣΜΟΣ

Τι συμβαίνει με την χρήση μάσκας σ’ όλο τον κόσμο

Aναλυτικά τι ισχύει ανά χώρα

Τι συμβαίνει με την χρήση μάσκας σ’ όλο τον κόσμο

Μπορεί τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα, όπως το SMS και η απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων, να αποτελούν παρελθόν, στο πλαίσιο της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά η υποχρεωτική χρήση της μάσκας παραμένει σε ισχύ.

Μάλιστα, η χρήση της μάσκας διατηρείται υποχρεωτική ακόμη και για όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί, δηλαδή για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19.

Όμως, η συγκεκριμένη υποχρέωση δεν αφορά μόνο τους Έλληνες πολίτες, καθώς η χρήση μάσκας εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό μέτρο προστασίας έναντι του κορωνοϊού στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Ας δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει ανά χώρα:

  • ΗΠΑ: Οι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τη σύσταση των υγειονομικών αρχών (CDC), δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, με εξαίρεση τα τρένα, τα αεροπλάνα, τους δημόσιους σταθμούς, τα νοσοκομεία, τις φυλακές και ορισμένες εξειδικευμένες εγκαταστάσεις. Οι μη εμβολιασμένοι ή όσο έχουν κάνει τη μία δόση του εμβολίου συστήνεται να φορούν κανονικά μάσκα και να τηρούν τις φυσικές αποστάσεις τόσο στους εσωτερικούς χώρους όσο και στους εξωτερικούς, όταν προκύπτουν συνθήκες συνωστισμού.
  • Κίνα: Με τον ιό να βρίσκεται σε σχεδόν πλήρη έλεγχο, η χώρα έχει χαλαρώσει την υποχρέωση χρήσης μάσκας. Οι αρχές δεν απαιτούν την χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας σε πολυσύχναστα μέρη, όπως τα εμπορικά κέντρα, τα γραφεία και τα εστιατόρια, ιδίως εφόσον δεν τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις.
  • Ιαπωνία: Παρότι δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για χρήση μάσκας, η κυβέρνηση προτείνει την χρήση της στους δημόσιους χώρους, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε περίπου έναν μήνα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι πολίτες συνήθως τηρούν τις συστάσεις της κυβέρνησης, ενώ ορισμένες επιχειρήσεις έχουν καταστήσει την χρήση μάσκας υποχρεωτική. Άλλωστε, πρόκειται για μια συνήθεια που προϋπήρχε της πανδημίας του κορωνοϊού, λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών.
  • Γερμανία: Από τον Ιανουάριο, η χρήση υφασμάτινης μάσκας είναι υποχρεωτική στους δημόσιους χώρους, ενώ σε καταστήματα, κομμωτήρια και γραφεία απαιτείται η χρήση ιατρικής μάσκας. Αναγκαία είναι η μάσκα και σε αρκετούς κλειστούς χώρους, όπως τα μέσα μεταφοράς και όπου δεν τηρούνται οι αποστάσεις.
  • Ινδία: Στις περισσσότερες πολιτείες υπάρχει εντολή για υποχρεωτική χρήση μάσκας.Προβλέπεται η επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.
  • Ην. Βασίλειο: Η μάσκα είναι υποχρεωτική στους περισσότερους κλειστούς χώρους, όπως τα μέσα μεταφοράς, τα εμπορικά κέντρα και τα σούπερ μάρκετ. Αντίθετα, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αφαιρούν τη μάσκα κατά τη διάρκεια της άθλησης, του φαγητού, του ποτού κ.α.
  • Γαλλία: Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους δημόσιους χώρους, όπως και στα γραφεία, τα μέσα μεταφοράς, τα ταξί και τα καταστήματα. Η υποχρέωση αφορά και όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί. Προβλέπεται πρόστιμο 135 ευρώ.
  • Ιταλία: Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας και στη γειτονική χώρα, τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Είναι πολύ σπάνιο να βρεις κάποιον πολίτη να περπατάει χωρίς μάσκα στις μεγάλες πόλεις, καθώς ο βαθμός συμμόρφωσης κινείται σε υψηλά επίπεδα.
  • Βραζιλία: Δεν υπάρχει εντολή για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πανεθνικό επίπεδο. Οι κανόνες αλλάζουν ανά πόλη ή πολιτεία, αν και σπάνια υπάρχει πρόβλεψη για υποχρεωτική χρήση.
  • Καναδάς: Η οδηγία των υγειονομικών αρχών αναφέρει την χρήση μάσκας «οπουδήποτε συναντάς ανθρώπους εκτός του δικού σου νοικοκυριού». Και πάλι, όμως, υπάρχει διαφορετική νομοθεσία ανάμεσα στις επαρχίες.
  • Ρωσία: Οι κανόνες διαμορφώνονται από τις τοπικές κυβερνήσεις και ποικίλουν ανά τη ρωσική επικράτεια. Ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πολλάκις έχει εμφανιστεί δημοσίως χωρίς μάσκα. Στη Μόσχα, η χρήση μάσκας και γαντιών είναι υποχρεωτική σε μέσα μεταφοράς και καταστήματα.
  • Νότια Κορέα: Υπάρχει υποχρεωτική χρήση μάσκας, ανεξάρτητα από την πορεία των εμβολιασμών, εδώ και περίπου έναν χρόνο. Εξαιρείται η ώρα του φαγητού, του ποτού και της διασκέδασης, όπως και της άθλησης. Πάντως, η χρήση μάσκας αποτελούσε συνήθεια, η οποία προϋπήρχε της Covid-19.
  • Αυστραλία: Με εξαίρεση τα αεροδρόμμια και τα αεροπλάνα, η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στην Αυστραλία. Επίσης, το μέτρο εφαρμόζεται, όπου παρατηρούνται τοπικές εξάρσης του ιού.
  • Ισπανία: Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους για όσους είναι άνω των 6 ετών.
  • Μεξικό: Η κυβέρνηση συστήνει την χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ιδίως όπου δεν τηρούνται οι αποστάσεις ή όπου παρατηρούνται συναθροίσεις πολιτών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News