Κόσμος Τετάρτη 12/05/2021, 16:19
ΚΟΣΜΟΣ

EMA: Έως τέλη Μαΐου η απόφαση για εμβόλια στις ηλικίες 12 – 15

EMA: Έως τέλη Μαΐου η απόφαση για εμβόλια στις ηλικίες 12 – 15

Ως τα τέλη Μαΐου αναμένεται να υπάρξει απόφαση για την επέκταση της χρήσης του εμβολίου των Prizer – BioNTech στις ηλικίες 12 έως 15 ετών, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο Καναδάς έχουν ήδη εγκρίνει τη χορήγηση του σκευάσματος στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αξιωματούχους του Οργανισμού, ο EMA βρίσκεται σε επαφή με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τους όρους, οι οποίοι θα επέτρεπαν την ταχεία έγκριση τροποποιημένων εμβολίων για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Κάνοντας ειδική μνεία στην ινδική παραλλαγή, διαβεβαίωσε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι «καθησυχαστικά» όσον αφορά τη δυνατότητα «τουλάχιστον των εμβολίων mRNA» να την εξουδετερώσουν. «Υποπτευόμαστε ότι το ίδιο θα ισχύει και με τα εμβόλια που χρησιμοποιούν ιικό φορέα (σ.σ. AstraZeneca και Johnson & Johnson)».

Σχετικά με την AstraZeneca, ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» ότι η δεύτερη δόση αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης των θρομβολυτικών παθήσεων, οι οποίες αποτελούν πολύ σπάνια παρενέργεια του εμβολίου. Την ίδια ώρα, όπως πρόσθεσε, σε 621.000 εμβολιασμένους στην Ευρώπη με Johnson & Johnson (ως τις 2/5), δεν είχε καταγραφεί κάποιο αντίστοιχο περιστατικό.

Ερωτηθείς για την πιθανή ημερομηνία γνωμοδότησης για το εμβόλιο της γερμανικής CureVac, ο EMA επεσήμανε ότι «ενδεχομένως επίκεινται» τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. Η έγκριση θα μπορούσε να προκύψει «πολύ γρήγορα» στη συνέχεια. Για το αμερικανικό Novavax δε, ανάλογα με την έκβαση των διαβουλεύσεων για τη δυνατότητα παραγωγής, θα επανεξεταστεί το χρονοδιάγραμμα της έγκρισης τον Ιούλιο.

Όσον αφορά το ρωσικό Sputnik V, ο EMA υπενθύμισε ότι έχουν ξεκινήσει οι επιθεωρήσεις για τις διαδικασίες παραγωγής (good manufacturing practices) και «θα μπορέσουμε στις ερχόμενες εβδομάδες ίσως να ορίσουμε το πιθανό χρονοδιάγραμμα της έγκρισης». Τέλος, για το κινεζικό Sinovac, η κυλιόμενη αξιολόγηση έχει «μόλις αρχίσει».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής ο EMA έχει εγκρίνει την χρήση των εμβολίων Pfizer – BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson – Johnson.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News