Κόσμος Τρίτη 11/05/2021, 21:24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ

Η παραπληροφόρηση στοίχισε ανθρώπινες ζωές στην πανδημία

Η παραπληροφόρηση στοίχισε ανθρώπινες ζωές στην πανδημία

Η ψευδής είδηση και η παραπληροφόρηση στην κρίση της πανδημίας έχει στοιχίσει και έχει απειλήσει ανθρώπινες ζωές, ήταν το κοινό συμπέρασμα των πάνελ των ομιλητών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών του.

«Η κρίση της πανδημίας έγινε κρίση παραπληροφόρησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Αλικάκος, αρχισυντάκτης Ellinika Hoaxes, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση. Η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που αφορούν στη δημόσια υγεία είναι ένα κενό το οποίο ανέδειξε η πανδημία, σημείωσε.

Την ίδια άποψη, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, εξέφρασε η Nina Jankowicz, Disinformation Fellow, Wilson Center, USA. «Χρειαζόμαστε λύσεις νομοθετικού περιεχομένου» τόνισε, προσθέτοντας ότι πολλές κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους προστασίας εναντίον της παραπληροφόρησης. «Η παραπληροφόρηση είναι καταστρεπτική για τη δημοκρατία,» τόνισε η κ. Jankowicz.

Η παραπληροφόρηση και η διασπορά ψευδών ειδήσεων έχουν ενισχυθεί πολύ τα τελευταία χρόνια από την επίδραση της εικόνας και του videο. «Τα social media», όπως ανέφερε ο Mounir Ibrahim, Vice President of Strategic Initiatives, Truepic, «μεταφέρουν εικόνες και βίντεο με απίστευτη ταχύτητα».

Το θέμα της παραπληροφόρησης στον καιρό της πανδημίας έτυχε μιας άλλη προσέγγισης από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης Χρήστο Φραγκονικολόπουλο, αναφέρεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ. Η παραπληροφόρηση εντάχτηκε στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και της υπερίσχυσης των παγκοσμίων δυνάμεων, σημείωσε. Παγκόσμιες δυνάμεις όπως Κίνα, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες, επένδυσαν στην παραπληροφόρηση, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα εμβολίων που είχαν παράξει για λόγους παγκόσμιου ανταγωνισμού και ισχύος, τόνισε ο καθηγητής.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News