Κόσμος Δευτέρα 10/05/2021, 22:50
ΕΜΒΟΛΙΑ

ΠΟΕ: Εως το Δεκέμβριο μπορεί να βρεθεί λύση για τις πατέντες των εμβολίων

ΠΟΕ: Εως το Δεκέμβριο μπορεί να βρεθεί λύση για τις πατέντες των εμβολίων

Την αισιοδοξία ότι έως το Δεκέμβριο θα έχει βρεθεί «ρεαλιστική λύση» για την άρση της πατέντας των εμβολίων εξέφρασε η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα.

Στο περιθώριο επίσκεψης της στην Ιταλία, η 66χρονη οικονομολόγος αναφέρθηκε στις διιστάμενες απόψεις των δύο αντίπαλων στρατοπέδων, δηλ. αυτών που συμφωνούν και αυτών που διαφωνούν με την πρόταση, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρξουν ρεαλιστικές συζητήσεις, δεδομένου του προβλήματος. Εκτίμησε ότι μπορεί να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο απόφασης που θα διασφαλίζει καλύτερη πρόσβαση του αναπτυσσόμενου κόσμου στα εμβόλια.

Ξεκαθάρισε δε, πως το ανώτατο χρονικό όριο που έχει τεθεί για την επίτευξη συμφωνίας είναι ο Δεκέμβριος.

Η εκτίμηση της Νιγηριανής επικεφαλής του ΠΟΕ μοιάζει άκρως αισιόδοξη στους αναλυτές που θεωρούν ότι, η άρση των περιορισμών στα πνευματικά δικαιώματα, συνήθως χρειάζεται μακρόχρονες εντατικές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, η Οκόντζο-Ιουεάλα αποκάλυψε πως οι υποστηρικτές της πρότασης, με κυριότερο υπέρμαχο τις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν ετοιμάζουν ένα αναθεωρημένο κείμενο πρότασης, το οποίο, όπως εκτιμά η ίδια, μπορεί να κατατεθεί πολύ σύντομα στο διεθνή οργανισμό, έτσι ώστε πριν τα τέλη Μαΐου όλες οι πλευρές να είναι έτοιμες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: REUTERS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News