Κόσμος Δευτέρα 10/05/2021, 22:21
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Ιταλία: Θέλει ξανά τη Συμφωνία της Μάλτας για το μεταναστευτικό

φωτ. EPA

Την υπογραφή μίας νέας ευρωπαϊκής συμφωνίας για την διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού θα ζητήσει η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

O Ντράγκι φέρεται να θέλει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες την επανενεργοποίηση της Συμφωνίας της Μάλτας, η οποία υπογράφηκε το Σεπτέμβριο του 2019 με τη στήριξη, συνολικά, οκτώ χωρών – για τη Μάλτα, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Φινλανδία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο. Η ισχύς, της, όμως, παύθηκε έπειτα από μόλις έξι μήνες, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.

H συμφωνία αυτή, μεταξύ των άλλων προέβλεπε την επανεγκατάσταση των μεταναστών εντός τεσσάρων εβδομάδων από την αποβίβασή τους στις μεσογειακές χώρες της Ένωσης και την εκ περιτροπής χρήση των λιμανιών των χωρών της Ένωσης, σε εθελοντική βάση.

Η Συμφωνία της Μάλτας αφορούσε την κεντρική Μεσόγειο, αλλά όχι τους μετανάστες και πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ευρώπη, προερχόμενοι από το Μαρόκο ή από την Τουρκία. Πρόκειται, επίσης, για μια συμφωνία που θα έπρεπε να εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση, αν και δεν αποκλείονταν κυρώσεις για τις χώρες που δεν θα αποφάσιζαν να την εφαρμόσουν.

Όπως υπογραμμίζει η La Repubblica, η ιταλική κυβέρνηση στην φάση αυτή θεωρεί ότι πρέπει να επιδειχθεί νέα, ουσιαστική αλληλεγγύη από μέρος της Ευρώπης, λόγω και της προβλεπόμενης αύξησης των αφίξεων, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Στο μικρό νησί της Λαμπεντούζα, άλλωστε, το κέντρο προσωρινής παραμονής μεταναστών και προσφύγων, είναι ήδη υπερπλήρες.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News