Κόσμος Δευτέρα 10/05/2021, 19:59
ΕΜΒΟΛΙΑ

Οι Σεϋχέλλες, τα κρούσματα και το Sinopharm

Οι Σεϋχέλλες, τα κρούσματα και το Sinopharm

Mέχρι πρότινος θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι οι Σεϋχέλλες αποτελούσαν μία χώρα πρότυπο ως προς τον εμβολιασμό του πληθυσμού της. Και αυτό, επειδή περισσότερο από το 60% των ενηλίκων έχουν ήδη κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωναϊού, ξεπερνώντας άλλες χώρες που έχουν παρουσιάσει επιτυχημένα μοντέλα εμβολιασμού, όπως το Ισραήλ και η Βρετανία, με αποτέλεσμα να αποτελεί την χώρα με τους περισσότερους εμβολιασμούς στον κόσμο.

Παρ΄όλα αυτά, μια ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε σε εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων, με κλείσιμο και των σχολείων, σε μία εξέλιξη που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται ποιά είναι η αιτία πίσω από αυτή την άνοδο και τι σηματοδοτεί για τα προγράμματα εμβολιασμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι αρχές αναφέρουν ότι υπάρχουν πάνω από 1.000 ενεργά κρούσματα στις Σεϋχέλλες, με περίπου το 65% εξ αυτών να προέρχεται από εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κάνει μόνο μία δόση – οπότε δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι κόλλησαν. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι οτι το υπόλοιπο 35% των κρουσμάτων έχει κάνει και τις δύο δόσεις του κινεζικού εμβολίου Sinopharm.

Την περασμένη εβδομάδα, η χώρα κατέγραψε 497 νέες περιπτώσεις κορωναϊού σε τρεις μόλις ημέρες (29 Απριλίου-1 Μαΐου), που εκπροσωπούν το 0,5% του πληθυσμού. Με τόσους πολλούς κατοίκους να προσλαμβάνονται από τον ιό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, οι αρχές ανησυχούν σε πολύ μεγάλο βαθμό. «Παρά τις εξαιρετικές προσπάθειες που καταβάλλουμε, η κατάσταση στη χώρα μας είναι κρίσιμη αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο υπουργός Υγείας των Σεϋχελλών στις 4 Μαΐου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sinopharm, με το οποίο έχει γίνει το 59% του συνόλου των εμβολιασμών στις Σεϋχέλλες έως τα μέσα Απριλίου, αμφισβητείται. Yπενθυμίζεται ότι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασαν την προηγούμενη εβδομάδα «πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη» στα δεδομένα που παρείχε η κρατικά ελεγχόμενη κινεζική Sinopharm για το εμβόλιό της κατά της Covid-19 σχετικά με τον κίνδυνο παρενεργειών σε ορισμένους ασθενείς, αν και γενικά εμπιστεύονται την ικανότητα του εμβολίου να προσφέρει προστασία έναντι της νόσου. 

Ξεχωριστές επίσης δοκιμές που έγιναν στην Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν τοποθετήσει την αποτελεσματικότητά του στο 79% και 86% αντίστοιχα.

Παράλληλα με το εμβόλιο Sinopharm, οι Σεϋχέλλες έχουν χρησιμοποιήσει και τα εμβόλια της AstraZeneca που παρασκευάζονται με άδεια στην Ινδία για να βοηθήσουν στην επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού και να στηρίξουν τον τοπικό τουρισμό, από τον οποίο εξαρτάται τα μέγιστα η συγκεκριμένη χώρα. Ωστόσο, όλη αυτή η προσπάθεια φαίνεται να έχει αρνητικές συνέπειες: οι αρχές λένε ότι το 16% των ενεργών κρουσμάτων στο νησί προέρχονται από ξένους, οι οποίοι είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν στο νησί χωρίς καραντίνα, ανεξάρτητα από την κατάσταση του εμβολιασμού τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR 72 ώρες πριν την αναχώρηση.

Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει μετά βεβαιότητας ποιά είναι η πραγματική αιτία πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων στις Σεϋχέλλες, όμως ολόκληρος ο κόσμος θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News