Κόσμος Κυριακή 9/05/2021, 22:58
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης για το κανάλι της Μαύρης Θάλασσας

Το έργο θα κοστίσει περί των 15 δισ. δολαρίων

Τουρκία: Προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης για το κανάλι της Μαύρης Θάλασσας

Προειδοποιήσεις προς εκείνους που στηρίζουν το έργο του θαλάσσιου καναλιού στη Μαύρη Θάλασσα, απέστειλε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, λέγοντας ότι δεν θα τους «καλωσορίσει», σε περίπτωση που ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάσει τις επόμενες εκλογές, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν το 2023.

Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Μεταφορών της γείτονας δήλωσε ότι το έργο θα κοστίσει περί των 15 δισ. δολαρίων και πως σκοπός της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου. Το κανάλι μήκους 45 χιλιομέτρων, θα είναι το δεύτερο που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με αυτή του Μαρμαρά και το οποίο ο Ερντογάν χαρακτήρισε ως το «τρελό του έργο», όταν ανακοινώθηκε πριν από μια δεκαετία.

«Εάν μια ξένη χώρα συμμετάσχει σε αυτήν τη διαδικασία, θα κρατήσουμε την απόσταση μας από αυτήν τη χώρα όταν έρθουμε στην εξουσία. Δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσουμε», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος, (CHP), στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24, ενώ συγχρόνως προειδοποίησε τις εγχώριες τράπεζες να μην επεκτείνουν τα δάνεια για το εν λόγω έργο.

Οι επικριτές ανησυχούν ότι το εγχείρημα θα επηρεάσει τη διεθνή συμφωνία που ρυθμίζει την κίνηση μέσω των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και η οποία αποσκοπεί στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.

Από τη μεριά του ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η χώρα του δεν θα αποχωρήσει από τη συνθήκη, ωστόσο βλέπει το κανάλι της Κωνσταντινούπολης ως εναλλακτική λύση, καθώς το έργο θα ενισχύσει τον έλεγχο της ναυτιλίας από και προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε ότι τα εμπορικά πλοία δεν μπορούν να αναγκαστούν να ακολουθήσουν την εναλλακτική διαδρομή και το κανάλι θα πλήξει τους φορολογούμενους και το περιβάλλον.

Το κανάλι θα «εκμηδενίσει» τους υδάτινους πόρους για τους 16 εκατομμύρια κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, θα καταστρέψει τη φύση της επαρχίας ανεπανόρθωτα και θα την καταστήσει μη κατοικήσιμη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάνογλου, με την κυβέρνηση του Ερντογάν να απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News