Κόσμος Κυριακή 9/05/2021, 16:58
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Τουρκική εταιρεία απειλεί να «κόψει» το ηλεκτρικό ρεύμα

Ο οικονομικός εισαγγελέας του Λιβάνου ζήτησε την κατάσχεση των σκαφών της Karpowership

Λίβανος: Τουρκική εταιρεία απειλεί να «κόψει» το ηλεκτρικό ρεύμα

Με αναστολή της λειτουργιάς δύο πλωτών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχουν περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας του Λιβάνου, απείλησε τουρκική εταιρεία που διαχειρίζεται τις εν λόγω μονάδες, εν μέσω μιας αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει και αφορά ισχυρισμούς για διαφθορά και καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Η Karpowership με έδρα την Κωνσταντινούπολη προέτρεψε τη Βηρυτό να ξεκινήσουν συνομιλίες, προειδοποιώντας ότι θα αναστείλει τις υπηρεσίες της, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας αργά το Σάββατο. Τα πλοία της τουρκικής εταιρείας παρέχουν 400 μεγαβάτ ισχύος και είναι αγκυροβολημένα στις μεσογειακές ακτές του Λιβάνου από το 2013.

Ο οικονομικός εισαγγελέας του Λιβάνου ζήτησε την κατάσχεση των σκαφών της Karpowership, εν αναμονή της έρευνας για την ανανέωση των συμβάσεων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, με την τουρκική εταιρεία να αρνείται οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου.

«Έχουμε ενεργήσει με συνέπεια με καλή πίστη, συνεχίζοντας να προμηθεύουμε ηλεκτρικό ρεύμα παρά το ότι δεν έχουμε λάβει καμία πληρωμή τους τελευταίους 18 μήνες», ανέφερε η εταιρεία.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου καταβάλλει προσπάθειες να πληρώσει τους προμηθευτές της, την ώρα που η οικονομία της χώρας έχει καταρρεύσει. Στην Karpowerhip οφείλονται περί των 100 εκατ. δολαρίων έως τον Ιούλιο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας του Λιβάνου και έκτοτε το ποσό αυτό έχει αυξηθεί.

Το «κατέβασμα των διακοπτών» θα δυσκόλευε περαιτέρω την κρατική Electricite du Liban, για να περιορίσει τις διακοπές ρεύματος που πλήττουν τη χώρα. Η κρατική υπηρεσία κοινής ωφελείας δυσκολεύεται να λειτουργήσει τα εργοστάσιά της σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα, επειδή δεν έχει την οικονομική ευχέρεια να εισάγει καύσιμα.

Πέρυσι τα δικαστήρια του Λιβάνου στόχευσαν την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Αλγερίας, Sonatrach, μαζί με ντόπιους μεσάζοντες, κατηγορώντας τους για αποστολή καυσίμων χαμηλής ποιότητας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News